Hyppää pääsisältöön

Saako tälle nauraa, Prinssi Jusuf?

Dave Chappelle, Manne-tv ja Prinssi Jusuf vitsailevat vähemmistöjen kustannuksella. Onko siitä haittaa vai hyöytä?

Prinssi Jusuf // Kuva: Prinssi Jusuf / Facebook

- HÄLYTYS!! MULLA UKSI PÄIVÄ JÄLJELÄ!! MÄ TARVI SU ÄÄNI!! MULA MENE KAIKKI RAHA AINA TREFFI JA MULA EI OLE KOHTA DUUNI!! ÄLÄ MENE OHI, VA ÄNESTÄ NIIKU HALUISI JOKU PRESIDENTI!!

Prinssi Jusuf hauskuttaa seuraajiaan kirjoittamalla Facebook-statuksensa mamu-murteella. Artistin ensimmäisessä sinkkubiisissä Prinssille morsian etiopialainen mies saapuu talviseen Suomeen etsimään blondia vaimoa ja ihmettelemään jääkiekkoilevia leijonia.

Todellisuudessa Vuosaaressa kasvanut Prinssi Jusuf eli Iyouseyas Belayneh muutti Suomeen jo 2-vuotiaana. Belayneh puhuu sujuvaa suomea, mutta vitsailee maahanmuuttajastereotypioilla. Artisti myöntää, ettei hän vitseissään oikeastaan naura itselleen vaan muille maahanmuuttajille.

- Mä tiedän, missä rajoilla mennään, en mä loukkaa mitään maata. Mä saatan matkia angolalaista tai etiopialaista tai somalialaista suomen murretta. En missään nimessä leikkisi romania tai venäläistä, mä pysyn mustan huumorin alla.

On totta, että monet maahanmuuttajat puhuvat suomea murteella, eikä sen toteamisessa ole mitään rasistista. Jusufin esittämä stereotypia pitää siis jossain määrin paikkansa. Valkoihoinen räppäri ei voisi kuitenkaan vitsailla samalla tavalla.

Siihen on selvä syy.

Stereotypian käsitteen kehittäneen yhdysvaltalaistutkija Walter Lippmannin mukaan stereotypiat itsessään eivät ole huono juttu. Niitä käytetään jaottelemaan maailmalta pursuavaa informaatiotulvaa. Ongelmia muodostuu siinä vaiheessa, kun valtaapitävä ihmisryhmä ryhtyy määrittelemään vähemmistöjä koskevia stereotyyppejä heidän puolestaan.

Jos kantasuomalainen kaveriporukka matkii keskenään mamu-murretta, valtavirta toistaa kulttuuriin iskostunutta stereotypiaa. Sama vitsi kuulostaa erilaiselta Prinssi Jusufin suusta, koska maahanmuuttajataustainen artisti vitsailee silloin itseään koskevalla stereotypialla. Mutta muuttaako vai vahvistaako vitsi stereotypiaa?

Prinssi Jusufin Facebook-status

Kaikkia ei naurata

Suomessa on yritetty kumota stereotypioita huumorin kautta aikaisemminkin, mutta herkistä asioista on vaikeaa vitsailla. Santer Ahlgrénin tähdittämä sketsiohjelma Manne-tv (myöhemmin Romano-tv) väänsi vitsejä hevoskauppiaista ja autovarkaista. Suomen Romanifoorumi vaati ohjelman hyllyttämistä vedoten rasismiin.

Prinssi Jusuf julkaisee myös maahanmuuttoaiheisia sketsivideoita, joiden saama palaute on artistin mukaan pääosin positiivista. Jusuf ei muista suututtaneensa kuin yhden katsojan.

- Tein kerran videon, jossa kaivoin kuopan maahan, istuin siihen ja sanoin, että Etiopiassa tämä on yksiö. Tosi moni mamu repeili sille jutulle, mutta yksi tyyppi suuttui ja sanoi, että sä teet pilkkaa meidän kotimaasta.

Prinssi Jusuf kokee kuitenkin pitävänsä huolen siitä, että huumori pysyy kunnioittavana.

- Tämä on niin kevytkenkäistä juttua, etten edes salli kenenkään suuttuvan tästä. 

Hyvä läppä lähtee käsistä

Koomikko Dave Chappelle nousi kansainvälisesti tunnetuksi tähdeksi vitsailemalla Yhdysvaltojen mustaan väestöön liitetyistä stereotypioista. Chappellen roisit vitsit, kuten valkoihoinen Nigger-niminen perhe, toivat esiin maassa kytevää rasismia ja kaksinaismoralismia. Vitseillään Chappelle kuitenkin antoi valkoiselle yleisölleen luvan nauraa vesimelonia ja kanaa syöville mustille, ja vähitellen homma kulkeutui väärille urille.

Yleisö alkoi käyttää Chappellen sketsien rasistisia sutkautuksia myös tosielämässä, eikä lopulta ollut enää selvää, nauretaanko vitseissä mustan koomikon kanssa vai mustille ylipäänsä. Koomikko lopetti sarjansa, lähti henkiselle puhdistautumismatkalle Etelä-Afrikkaan ja piti pitkän tauon esiintymisestä.

Ihonväristä ja kulttuurista vitsailemalla voi tuoda esiin vallalla olevia stereotypioita, mutta esiintyjä ei pysty hallitsemaan sitä, millaisina vitsit kaikuvat todellisuudessa. Prinssi Jusuf uskoo tekevänsä musiikillaan enemmän hyvää kuin haittaa. Esimerkiksi Prinssille morsian -kappaleella on selkeä tavoite.

- Ulkomaalaiset miehet ovat hienoja miehiä. Uskallan sanoa, että me kohtelemme naisia erittäin hyvin. Biisin kautta toivon, että iskät voisivat ottaa vähän rennommin, kun kohtaavat ulkomaalaisia miehiä, artisti sanoo.

Musiikin lisäksi Prinssi Jusuf tekee Mustan Barbaarin kanssa paljon töitä ennakkoluulojen kumoamiseksi. Kaksikko muun muassa kiertää kouluissa puhumassa kiusaamisesta ja rasismista. Artisti on asettanut itselleen korkean tavoitteen.

- Musta tulee vuoden mamu, Prinssi Jusuf sanoo.

Kuuntele Prinssi Jusufin haastattelu YleX Himotuimmat -ohjelmassa lauantaina 22. marraskuuta klo12 alkaen.