Hyppää pääsisältöön

Raportti: Nuoria ei kuunnella kunnissa

Kyselyn mukaan nuoret eivät pääse osallistumaan tarpeeksi heitä koskevaan päätöksentekoon.

Nuoria. // Kuva: Yle

Nuorten ääni ei pääse esiin suomalaisissa kunnissa selviää tuoreista viranomaisten keräämistä tiedoista. Tilannetta helpottamaan on perustettu nuorten verkostoja, mutta niissä nuoria edustaa usein ainoastaan nuorisotyöntekijä tai nuorisosihteeri.

Muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön keräämien tietojen vain seitsemässätoista kunnassa nuorten verkoston jäseniksi on otettu nuoria. Aiheesta tehtyyn kyselyyn vastasi 273 kuntaa.

- Kunnissa on vielä havaittavissa näennäiskuulemista nuorten osalta. Ei ole välttämättä ollut tarkoituksenakaan ottaa mielipiteitä huomioon ja osaksi päätöksentekoa. Ollaan edelleen vähän semmoisessa murrosvaiheessa, että arastellaan ja jopa pelätään sitä, että mihin nuoret käyttäisivät valtaa, jos sitä heille annetaan, sanoo nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtaja Santeri Lohi.

Yksi syy siihen, että nuoria ei ole paljon mukana verkostoissa johtuu tietosuojasta. Etelä-Suomen Aluehallintoviraston Liisa Sahin mukaan kunnissa pyritään välttämään tilannetta, jossa nuoret voisivat päästä käsiksi omaa kaveripiiriään koskeviin arkaluonteisiin tietoihin.

Tekeillä on uusi kuntalaki, jonka pitäisi velvoittaa kunnat parantamaan nuorten asemaa päätöksenteossa. Uuden lain mukaan jokaiseen kuntaan tulee perustaa nuorisovaltuusto.

Lue lisää Yle Uutisten jutusta.