Hyppää pääsisältöön

Rap-maailman Leningrad Cowboys romanien asialla

Suomiräpin ykkösnimet, kuten Paleface, Redrama, Tommy Lindgren ja Brandon ovat yhdistäneet voimansa romanien puolesta.

Tommy Lindgren // Kuva: Heikki Soini

Kaikki alkoi Maria Frimanin ja Tero Roinisen persoonallisesta ideasta, josta sisäministeriössä innostuttiin.

- Parannettiin maailmaa yön tunteita ja Terolta tuli ajatus, että olisi kiva tehdä yhdessä räppiä, jossa olisi romaneita mukana, Friman muistelee.

- Sitten sisäministeriöstä kysyttiin, millainen voisi olla seuraava romaneihin liittyvä tiedotuskampanja ja ehdotin tätä, Friman jatkaa.

Kaikissa kahdeksassa kampanjan biisissä on pohjalla Tero Roinisen säveltämää mustalaismusiikkia, johon tunnetut artistit räppäävät päälle. Don Johnsson Big Bandin keulakuva Tommy Lindgren on inspiroitunut liikkumisesta. Mies teki toisen kerran elämässään suomenkielisen kappaleen.

- Osittain tossa tekstissä heittäydytään romaniksi ja puolustetaan heitä syrjinnältä. Päällimmäinen teema biisissä oli se, että romanikerjäläisiin on kiinnitetty hillittömän paljon huomiota ja koko ongelma on saanut suhteettoman suuret mittasuhteet. Halusin osittain puuttua siihen ja välittää sellaista viestiä, että taustasta riippumatta meissä virtaa sama veri, eikä ketään pitäisi syrjiä. Se on itsestään selvää, Lingren perustelee.

Kampanjan lisäksi kappaleista kootaan myös levy, joka julkaistaan ensi keväänä. Albumin ensimmäinen sinkku julkaistaan todennäköisesti vielä tämän vuoden puolella. Kokoelmalle tehdään vielä yhteisbiisi, jossa räppää varsinainen all stars -kokoonpano eli Paleface, Redrama, Tommy Lindgren ja Brandon.

Jokainen artisti on tehnyt omaan kappaleeseensa musiikkivideon. Videot näytetään 8. marraskuuta alkaen Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Lähteet: YleX