Hyppää pääsisältöön

Ranualla laitettiin hippileiri pystyyn

Suomessa on paraikaa meneillään järjestyksessään neljäs hippileiri, Ranuan Rainbow gathering. Ensimmäinen vastaava tapahtuma järjestettiin Leppävirralla vuonna 2010, jolloin kyseessä oli koko Euroopan tapahtuma.

Timo Anttonen ja Ville Huuki ovat ensimmäisiä Ranuan Rainbow-kokoontumiseen tulleita // Kuva: Yle / Hanna Holopainen

Ranualla Yli-Soppananjärven kupeessa järjestetty Ranuan Rainbow gathering alkoi 8. kesäkuuta. Viime vuosina kokoontumisissa on ollut noin 150 ihmistä leiriä kohti. Asiasta kertoo Yle Uutiset.

- Aikataulu menee kuun kierron mukaan, alkuperäisväestön ja luonnonkansojen kalenteria seuraten, eli uudesta kuusta uuteen kuuhun, jolloin keskivaiheilla on täysikuu ja siinä vaiheessa yleensä on eniten kokoontumisessa väkeä. Silloin on juhlatunnelma. Nyt sattuu vielä juhannus siihen samaan, niin varmasti saadaan hyvä tunnelma siinä vaiheessa, leirin pääjärjestäjä Ville Huuki kertoo.

Leiri on alkanut verkkaisesti, sillä tässä vaiheessa osallistujia on kymmenisen kappaletta.

Paluu luontoon: Puhelimet jäävät kotiin

Rainbow-kokoontumisissa halutaan kunnioittaa luontoa, eikä paikalle saa tuoda elektronisia vempaimia. Kännykät ja kamerat on siis jätettävä kotiin. Varsinaisia kieltoja ei Huukin mukaan kuitenkaan ole.

- Perinne on ollut 40 vuotta liikkeellä Pohjois-Amerikasta lähtöisin, ja tässä ei varsinaisia sääntöjä ole. Mutta perusperiaatteena on toimia veljeyden ja hyvyyden ja rakkauden nimissä. Meillä pyritään siihen, ettei sähkölaitteita ole, ei päihteitä, alkoholia. Ettei näistä muodostu häiriökäyttäytymistä luonnon tai ihmistenkään suuntaan, Huuki kertoo.

Leiriläiset yöpyvät teltoissa tai autoissa, sillä alueella ei ole mökkejä. Ruokailut järjestetään yhteisistä aineksista, ja paikalle on koottu leirisauna yksissätuumin.

- Ne jotka ensimmäisenä heräävät ja joilla on energiaa, valmistavat keittiöllä yleisesti jotain puuroa, jossa on jotain hedelmiä seassa. Jossain vaiheessa kiljaistaan, että ruoka on valmista, että muut tietävät tulla paikalle, Huuki sanoo.

- Illalla on vielä iso ruokailu, missä tehdään yhdessä lämmin ruoka. Syödään yhdessä ja lauletaan porukalla kaikkea.

Lisäksi leiriläiset järjestävät kokoontumisissa erilaisia työpajoja ja hoitavat arjen perusaskareet yhdessä.

Lähteet: Yle Uutiset