Hyppää pääsisältöön

Rambomaskuliinisuus jyllää – pojat eivät pääse eroon tiukoista sukupuolirooleista

Vaikka lapsia hoitava isä ei ole enää hämmästyksen aihe, miehen malli pysyy ahtaana. Elokuvat ja tietokonepelit rakentavat supermaskuliinisuutta ja jopa sankarinaishahmot ovat korostetun maskuliinisia, sanoo tutkija Anders Ahlbäck.

The Expendables -elokuva on täynnä miesten miehiä. - Kuva: Nu Image Films // Kuva: Nu Image Films

Sukupuoliroolimallit tulevat toisaalta tiedostamatta kulttuurista ja toisaalta kasvatuksesta. Asiat ovat muuttuneet 20 vuodessa hurjasti, mutta esimerkiksi populaarikulttuurin kuvasto pitää tiukasti kiinni perinteisistä miesten ja naisten malleista.

- Ainakin elokuva- ja pelikulttuurissa jyllää hyvin stereotyyppinen, perinteinen, jopa väkivaltainen maskuliinisuus, "rambomaskuliinisuus". Se on koko pelimaailman kautta läsnä nuorten elämässä ehkä vahvemmin kuin koskaan ennen. Jopa sankarinaishahmot ovat korostetun maskuliinisia, tutkija Anders Ahlbäck sanoo Yle Uutisille.

Kosketuspinta aikuisten elämään pienenee, kun virtuaalitodellisuuden osuus nuorten ajankäytössä kasvaa. Asiantuntijat varovat silti pitämästä peliteollisuutta syyllisenä stereotypioiden ylläpitämiselle.

- Pelit ovat myös väylä monelle pojalle tulla hyväksytyksi ja saada ystäviä, sanoo Poikien talon johtajan Kalle Laanterä.

”Pitää näyttää hyvältä ja selvitä kaikesta”

Perinteisenä maskuliinisuutena pidetään vahvuutta, johon herkkyyden osoittaminen ei kuulu. Myös ulkonäköön kohdistuneet paineet ovat viime vuosina kasvaneet Laanterän mukaan poikien arjessa.

- Poikien talo on paikka, johon tullaan selvästi hengähtämään ulkoisista paineista. Täällä ei tarvitse vetää vatsaa sisään, eikä ole väliä, onko lihava vai laiha, sanoo Laanterä.

Ulkonäköpaineiden lisäksi pojat kasvavat tietynlaiseen sosiaaliseen rooliin. Paineita tulee monesta suunnasta.

- Koulu korostaa suorituskeskeistä ajattelutapaa, kun taas kaveriporukassa kouluun panostaminen ei olekaan hyvä juttu. Tässä suhteessa pojat elävät ristipaineessa, sanoo Ahlbäck.

Usein poikien omat kokemukset ja tunteet eivät kohtaa ympäristön odotusten kanssa.

- Miesten maailma näyttäytyy kovana ja suorituskeskeisenä. "Act like a man" -tyyppiset sanonnat elävät vahvasti, sanoo Laanterä.

Yle Uutiset: Rambomaskuliinisuus jyllää – pojat eivät pääse eroon tiukoista sukupuolirooleista