Hyppää pääsisältöön

Punainen Risti älähti sotapeleistä - oletko sinä digitaalinen sotarikollinen?

Miten SINÄ pelaat Call of Dutyä?

Call Of Duty: Modern Warfare 3 // Kuva: Activision

Kansainvälinen avustusjärjestö Punainen Risti on huolissaan sotapeleistä. Genevessä pidetyssä kansainvälisessä konferenssissa Punaisen Ristin edustajat kertoivat olevansa huolissaan tietokone- ja konsolipeleissä tapahtuvista sotarikoksista ja järjestö pohtiikin nyt pitäisikö sotapeleissäkin noudattaa Geneven sopimusta, jolla pyritään suojelemaan mm. sotavankeja väkivallalta.

Sveitsiläinen TRIAL-järjestö puuttui sotapeliväkivaltaan jo 2007, julkaistaessaan aiheesta raportin. Kansanmurhien ja sotarikosten tutkinnassa auttava TRIAL tutki myyntilistojen huipulla komeilevia sotapelejä, kuten Rainbow 6:sta, Call Of Dutya ja Battlefieldiä. Tutkimuksessa todettiin, ettei pelien kehittelyssä huomioida kansainvälisiä sotalakeja mitenkään.

- Lakien tai rangaistusten lähes täydellinen puute pelien viihteellisyydestä huolimatta on hämmentävää. Siviilejä, sekä suojeltuja kohteita kuten kirkkoja ja moskeijoita kohtaan saa hyökätä ilman rangaistusta, kuulustelukohtauksissa kidutus, halventaminen tai ihmisarvon täydellinen hylkäys on mahdollista ilman minkäänlaisia moitteita ja teloituksiakin järjestetään ilman oikeudenkäyntiä.

TRIALin raportissa todetaan, että koska monet strategiset sotapelit rankaisevat siviiliuhreista tai tarpeettomasta tuhosta, olisi sotarikoslakien tuominen pelimaailmaankin mahdollista.

Punainen Risti totesi aiemmin tällä viikolla, että sotalakien valvonta tietokonepeleissä kuuluisi joko pelin tekijöille tai sitten hallituksille, jotka voisivat valvoa pelien sisältöä peliteollisuutta sääntelevillä lakipykälillä.

Lähteet: Kotaku.com