Hyppää pääsisältöön

Professori Hämeen-Anttila: Kannabis-keskustelijoiden tultava ulos poteroistaan

Kannabiskeskustelu on jakautunut Suomessa kahteen leiriin, jotka molemmat voisivat tarkistaa näkökantojaan, sanoo professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Jaakko Hämeen-Anttila

Kaksi yhdysvaltalaista osavaltiota vapautti kannabiksen myynnin hiljattain ja sen jälkeen muun muassa Barack Obama on ottanut aiheeseen kantaa. Hän kohautti muun muassa suomalaisia sanomalla, että kannabis ei ole sen kummempi päihde kuin alkoholi.

Suomessa keskustelu on jakautunut kahteen leiriin. Esimerkiksi huumemarkkinoista väitellyt sosiologi Jussi Perälä on todennut, että marihuanan käytön rankaisemista pitäisi miettiä uudelleen. Toisaalta THL:n ylijohtaja Erkki Vartiainen on todennut, että kannabiksen vapauttaminen johtaisi sen käytön räjähdysmäiseen kasvuun

Helsingin yliopiston professori Jaakko Hämeen-Anttila sanoo YleX Etusivun haastattelussa, että keskustelua vaivaa kapeakatseisuus.

- Suomi ei ole muutenkaan hirveän keskusteleva maa. Varsinkin huumeiden kohdalla molemmat osapuolet lukittautuvat näkökantoihinsa. Toiset demonisoivat huumeet ehdoitta. Sallivalla puolella taas vähätellään ja pimitetään sitä, että huumeet ovat epäterveellisiä siinä missä alkoholi ja tupakka.

Tarvittaisiin politiikkaa joka tunnustaa ongelmat ja toisaalta ymmärtää, että täyskielto ei ole paras tapa hoitaa asioita.

- Eihän varkauksiakaan pidetä kurissa täyskiellolla. Ei jokaista varasta mestata vaan siinä on monta eri tekijää, joilla asia pyritään saamaan mahdollisimman hyväksi.

"Ongelma on huumebisnes, ei käyttö"

Viime aikaiset lakiuudistukset esimerkiksi Yhdysvalloissa kertovat Hämeen-Anttilan mukaan siitä, että on viimein alettu tiedostaa ongelmien syitä.

- On ymmärretty, että ongelmat eivät aiheudu aineista sinänsä vaan siitä, että rikolliset pääsevät pyörittämään huumebisnestä. Paradoksaalista kyllä, heitä vastaan taisteleminen onnistuu parhaiten osittaisella laillistamisella.

Professori on tunnettu kannanotostaan, että alkoholia ei sallittaisi, jos se keksittäisiin nykypäivänä. Hanke kaatuisi terveysvaikutuksiin.

- Jos joku kemisti toisi alkoholin nyt markkinoille sanoen, että aineen haittapuoli on 4000 vainajaa vuodessa, niin eduskunnan hätäistunto olisi välittömästi koolla. Eihän tällaista ainetta voisi levittää.

Hämeen-Anttilan mielestä näin on käynyt huumeille Suomessa. Suhtautumisemme niihin on äärimmäisen kielteinen ja se johtuu pitkälti siitä, että ne ovat meidän kulttuurille täysin vieraita aineita.

- Kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden aikana tapahtuu jotain EU:n tasolla. Ehkä jollain alueilla suhtautuminen muuttuu ja se leviää sitten muihinkin maihin, Hämeen-Anttila uskoo.

Lähteet: YleX Etusivu