Hyppää pääsisältöön

Poliisi jahtaa rötöstelijöitä somessa

Poliisi tutkii entistä enemmän rikoksia sosiaalisessa mediassa. Rikokseen syyllistynyt saattaa paljastua vaikkapa valokuvan tai linkin perusteella.

Sosiaalisen median eri sovelluksia. // Kuva: ROLF VENNENBREND / EPA

Poliisi käyttää somea yhä useammin rikostutkinnassa. Viime vuonna poliisi kirjasi 5 700 ilmoitusta, joihin liittyi Facebook jollain tavalla. Helsingin nettipoliisi Marko "Fobba" Forss kertoo Yle Uutisille, että yleensä some liittyy tutkintaan siten, että esimerkiksi Facebookissa on tapahtunut rikos. Poliisi myös hakee tietoja sosiaalisesta mediasta. Facebook on yleisin alusta, kun poliisi setvii rikoksia netissä. Se kerää Forssin mukaan tuhansia osumia.

- Twitter on tosi hiljainen poliisin kannalta. Se voi johtua palvelun luonteesta. Uudemmat palvelut kuten WhatsApp ja Instagram keräsivät 50-100 osumaa, Forss kertoo.

Somessa poliisi voi selvittää esimerkiksi rikoksesta epäillyn kaveriverkostot ja katsoa statuspäivityksistä missä hän on milloinkin liikkunut. Nettipoliisi Marko Forss kertoo, että osa rikokseen syyllistyneistä jopa kerskailee tekosillaan sosiaalisessa mediassa, jolloin jäljet johtavat nopeasti sylttytehtaalle.

- Jotkut ovat uunoja. On kehuttu, jos on oltu jossain tappelemassa tai linkataan omasta rikoksesta tehty uutinen, Forss sanoo.

Jotkut rikoksen tehneistä ovat jopa kuvanneet rötöksensä videolle ja ladannut sen nettiin.

Lue myös Yle Uutisten artikkeli aiheesta.

Lähteet: Yle Uutiset