Hyppää pääsisältöön

Placebo, Paloma, Kravitz... Kuka maksaa huilut ja viulut, kun huippukonsertti peruuntuu?

Parin kuukauden aikana keikkoja Placebosta Paloma Faithiin ja Lenny Kravitzista Frank Oceaniin on peruttu. Kuka kärsii taloudelliset tappiot?

Yleisö innostui Pariisin Keväästä // Kuva: Tomi Mikola

Kun artisti peruuttaa sovitun konsertin, on markkinointiin, paikkavuokriin, logistiikkaan ja työvoimaan saatettu käyttää jo kymmeniä tuhansia euroja.

- Suurin taloudellinen kärsijä peruuntumistapauksissa on keikkajärjestäjä. Riippuu toki peruutuksen syystä ja sopimuksesta, mutta yleisesti ottaen takaamme palkkion ja muut maksut artistille, vaikka show peruttaisiinkin. Pahin mahdollinen tilanne on viime hetken peruutus, jolloin pitää maksaa kaikki keikkapaikan järjestysmiesten palkoista bändin ja sen miehistön majoituksiin, Live Nation Finlandin pääpromoottori Scott Lavender kertoo YleX:lle.

Keikkajärjestäjät ovat usein vakuuttaneet konsertit peruuntumisten varalta. Kaikkia kuluja vakuutus ei kuitenkaan kata ja pienemmille konserteille vakuutusmaksut ovat usein kannattamattomia.

- Kansainväliset vakuutusyhtiöt myyvät peruuntumisturvaa, mutta varsinkin klubikeikkojen tapauksessa tulee usein halvemmaksi kärsiä tappiot kuin maksaa vakuutuksesta useita tonneja, muun muassa Jennifer Lopezin Suomeen tuovan RLE:n perustaja ja toimitusjohtaja Hardi Loog huomauttaa.

- Kaikkia mahdollisia peruuntumiseen johtavia syitä ei kukaan pysty vakuuttamaan - ainakaan järkevällä kustannuksella. Mutta vaikka vakuutus ei kaikkia menetyksiä korvaisikaan, jäävät ne yleensä sen verran pieniksi, etteivät ne merkittävästi vaikuta liiketoimintaan, Fullsteamin promoottori Juha Kyyrö kertoo.

Myöskään Suomen suurimman keikkajärjestäjän talouteen peruuntumiset eivät juuri vaikuta.

- Meillä on paras mahdollinen vakuutus peruuntumisia varten. Totta kai joskus menetämme rahaa, mutta se on liiketalouden harjoittamisen hinta, Lavender korostaa.

Artisti peruuntumistapauksissa harvoin maksumieheksi

Keikkajärjestäjät korostavat, että myös artistit ovat ihmisiä ja sairastuvat.

- Vaikka peruuntumiset ovat ikäviä, keikkajärjestäjän pitää varautua taloudellisesti myös niihin. Sellaista tilannetta meillä ei ole tullut vastaan, että keikka on jouduttu peruuttamaan vaikkapa artistin krapulan vuoksi, mutta niissä tapauksissa artisti joutuisi maksamaan kulut. Sekin on tosin helppo nimetä vaikka ”uupumukseksi” ja vaikeaa sitä vastaan on lähteä taistelemaan, Loog kertoo.

- Yleisesti ottaen artisti joutuu maksumieheksi, jos peruuntuminen on artistin oma valinta ja tämä vaikka kertoo ettei tahdo esiintyä. Esiintyminen on kuitenkin fyysisesti erittäin rankkaa, ja täytyy pitää mielessä, että näemme myös paljon artisteja, jotka menevät esiintymään todella sairainakin, Lanvender muistuttaa.

Lipunostaja taloudellisesti turvattu

Konserttikävijää tietysti peruuntumiset harmittavat, mutta Kyyrö muistuttaa lipunostajien olevan turvassa.

- Lipunostajat saavat rahansa takaisin riippumatta vakuutuksista, ainakin silloin kun järjestävänä tahona on joku suomalainen vakiintunut järjestäjä.

Usein myös korvaava konsertti saadaan sovittua, vaikka siihen joskus menisi vuosiakin.

- Tuomme esimerkiksi marraskuussa Suomeen The Used-yhtyeen, jonka Suomen-keikka peruuntui vuonna 2010. Jos keikka perutaan, niin alan herrasmiessääntöjen mukaisesti sama firma järjestää myös korvaavan keikan, Loog valaisee.

Lähteet: YleX