Hyppää pääsisältöön

Pitkän linjan suomalaisartisti arvostelee musiikkibisnestä kovin sanoin

Toukokuussa pyöreitä vuosia juhliva suomisoulin kummisetä Sami Saari on mielissään siitä, kuinka hyvin rytmimusiikilla menee tällä hetkellä Suomessa. Sen sijaan levytyssopimusten tämänhetkinen tila ja levy-yhtiöiden toiminta ei tee pitkän linjan artistiin vaikutusta.

CD-levyjä // Kuva: iStockphoto

- Ehdottomasti ilahduttaa, että rytmimusiikki voi nyt niin hyvin. Hip hop -sukupolvi on tuonut samplejen kautta rytmimusaa esille ja nythän soul-musiikkikin on erittäin suosittua. Sitä ei olisi voinut uskoa vielä kymmenen vuotta sitten. Eikä oikeastaan olisi uskonut, että hip hopistakaan tulee niin suosittua, Saari pohtii.

Suomisoulin kummisetä kokee eläneensä aina vähän väärässä ajassa.

- Tässä on tullut tehtyä kaikennäköistä. Ehkä mä olen ollut joko jäljessä tai edellä koko ajan. Jos ajattelee tätä uutta Soulklassikot-levyä, niin sen olisi voinut julkaista periaatteessa ihan koska vaan, mies miettii.

Sami Saari ei voisi kuvitella sellaista tilannetta, että hän olisi osallistunut Idolsin ja The Voice of Finlandin kaltaisiin kykykilpailuihin.

- En ole urakeskeinen ihminen, enkä ajattele musaa kilpailuna. Haluan toteuttaa kaikkia juttuja, mitä mun päässä liikkuu. Voi olla että jos mä olisin tässä ajassa nyt nuori, niin mä en pärjäis missään Idolseissa tai Voiceissa. En lähtisi kilpailemaan laulussa. Kyllä sieltä tulee hyviä ja ei niin hyviä laulajia. Ne huonommat automaattisesti häipyy skenestä pois, Saari kommentoi.

Kähmintä ja huonojen diilien tekeminen on hurjaa toimintaa

Muusikko on itsekin tehnyt yhteistyötä Idolsista julkisuuteen ponnahtaneen Anna Puun kanssa.

- Mä vähän surkuttelen sitä, että me tietysti nähdään, kun Anna Puu laulaa ja levyt soi, mutta sen takana oleva järjetön bisnes ja hässäkkä ja sanoisin jopa kähmintä ja huonojen diilien tekeminen näille artisteille, se on aika hurjaa toimintaa. Mutta sitähän yleisö ei nää, eikä ne siitä oikeastaan välitäkään kuulla, Saari sanoo.

- Levy-yhtiöt on hirveen huonossa jamassa tällä hetkellä, eikä ne oikein tiedä miten ne julkaisisi musiikkia, kun ne on pudonnut kärryiltä. Niitten on pakko keksiä uudenlaisia formaatteja, jossa myydä sitten musaa tällä tavalla, Saari perustelee.

Mies on myös itse joutunut kohtaamaan huonoja sopimuksia.

- Kun mä hain tälle levylle julkaisijaa, niin tuli eteen se että sopimukset on vähän muuttunut ja sieltä ruvetaan ottamaan aika isoa kakkua ja meille musiikintekijöille tarjotaan koko ajan huonompia ja huonompia diilejä ja vähemmän fyrkkaa. Se on se meininki. Me tekijät ei osata pitää puoliamme, Saari harmittelee.

- Barrikadeille pitää nousta, mutta en tiedä välittääkö siitä kukaan. Aika usein me muusikot ollaan omatienkulkijoita ja mukavuuden haluisia. Ei oo mitään yhteisjuttuja, Saari selittää.

Kovasta kritiikistä huolimatta Saari sanoo olevansa tyytyväinen omaan nykytilanteeseensa.

- Onhan mulle ehdoteltu kaikennäköistä, mutta en mä oo mihinkään huonoon diiliin lähtenyt mukaan. Nyt on aika hyvä meininki oikeastaan, Sony Musicin kautta levynsä julkaiseva artisti päättää.

Sami Saaren Soulklassikot-albumi julkaistaan 16. toukokuuta ja mies keikkailee Helsingin Tavastialla 23. toukokuuta.

Lähteet: YleX