Hyppää pääsisältöön

Pelkkä musisointi ei enää riitä – valtaosa artisteista hoitaa useita pestejä

DIY-henki elää useimman artistin kohdalla. Tuoreen tutkimuksen mukaan valtaosa artisteista pallottelee itse useampia pestejä, kuten nettipäivitykisä, managerointia ja fanituotteiden hoitoa.

Apulanta koristeli pipareita viime kesän Provinssirockissa // Kuva: Tomi Mikola

Yli 5 300 artistia vastasi Future of Music Coalition -liiton kyselyyn, jossa selvitettiin montaako musiikkiinsa liittyvää työtä artistit joutuvat tekemään musisoinnin lisäksi.

Kyselyssä selvisi, että yli puolet artisteista pallottelee useampaa kuin kolmea roolia. Lähes neljäsosa taas yli neljää. FMC:n mukaan kyselyssä selvisi, että tee-se-itse -mentaliteetti on hyvin laajasti levinnyt.

Suomen pienillä markkinoilla artisteilta odotetaan paljon muutakin kuin pelkkää biisien kirjoittelua ja soittamista. Monilla bändeillä on omat yritykset, joissa artistit itse ovat toimitusjohtajina. Sakara Recordsin toimitusjohtajan pallilla istuu Mokoman Tuomo Saikkonen, Rähinä Recordsin taas Fintelligensin Elastinen. Apulanta Oy:n kokouksissa taas nuijaa lyö Sipe Santapukki.

Nouseva laulajatar Jannika B työskentelee oman toiminimen alla ja Suomalaisartistin syntymäpäivälahja – oma levymerkkiOna. Hän myös hoitaa nettisivujensa päivityksen ja tietysti myös Facebookin, kuten suurin osa suomalaisartisteista.

Lähteet: www.digitalmusicnews.com