Hyppää pääsisältöön

Peliyhtiöt löysivät lainsäädännön porsaanreiät – Suomen poliisi voimaton

Osa maksullisista televisiokanavista esittää Suomessa kiellettyjä rahapelimainoksia.

Rahapeliyhtiöt mainostavat Suomessa maksullisilla kanavilla // Kuva: EPA / ADAM WARZAWA

Arpajaislain mukaan rahapelejä saavat Suomessa mainostaa vain Veikkaus, Fintoto ja RAY. Silti esimerkiksi suositulla Discovery-kanavalla esitetään nettikasinoiden mainoksia selkeällä suomen kielellä, Yle Uutiset kertoo.

Poliisihallituksen arpajaislakipäällikkö Jouni Laiho kertoo, että Discoveryn lähetystä tehdään Lontoosta, jolloin Suomen viranomaiset eivät voi puuttua sen toimintaan. Laihon mukaan peliyhtiöt ovat löytäneet lain porsaanreiät

- Omien havaintojeni perusteella tällaisten Suomeen suunnattujen ohjelmien tauoilla ei ole juuri muita kuin rahapeliyhtiöiden mainoksia. Ne osaavat käyttää tätä palvelua hyväkseen ja tietävät, että viranomaiset ovat asiassa voimattomia, Laiho kertoo.

Ohjelmayhtiöiden ei tarvitse noudattaa niiden maiden lakeja, joissa mainokset näkyvät. Riittää, ettei riko oman maansa lakeja.

Euroopan komissiossa on valmisteltu muutosta direktiiviin, joka määrittelee pelisäännöt audiovisuaalisille mediapalveluille.

- Sillä voidaan kieltää tiettyjen tuotteiden mainonta maasta toiseen. Kiellettyjen joukossa ovat jo esimerkiksi tupakka ja alkoholi, mutta jos mukaan saataisiin rahapelit, voitaisiin tilannetta jotenkin hallita, Laiho sanoo.

Lue myös:

Kuningaskuluttaja: Näin häviät uhkapelissä vähiten

Lähteet: Yle Uutiset