Hyppää pääsisältöön

Paras vastamainos valittiin – piikkejä Ikean ja McDonald’sin mainoskupliin

Vastamainoskilpailu Mainoskuplan vuoden 2012 voittajat julkistettiin tänään Älä osta mitään -päivänä.

Mainoskupla 2012 voittaja Ilkeä - pannaan halvalla // Kuva: Kuvakaappaus

Vuonna 2005 ensimmäistä kertaa järjestetty Mainoskupla-vastamainoskilpailu valitsi tänä vuonna parhaaksi vastamainokseksi Ilkeä – Pannaan halvalla -videotyö. Vastamainos kritisoi hivenen ronskilla kielenkäytöllä höystettynä ruotsalaisen huonekalujätin alhaisia tuntipalkkoja kehitysmaissa.

- Taidokas, oikeasti parodioidun yrityksen mainoksen näköinen mainos ja selkeä, napakka sanoma. En kuitenkaan antanut täyttä viitosta, koska ronski kielenkäyttö ja teema rajoittanevat mainoksen levittämistä laajalle yleisölle. Itse olisin arvostanut enemmän ovelan vihjailevaa, kuin näin suorasukaista toteutusta, sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka perustelee.

Myös Mainoskupla-kilpailun järjestäjän, Luonto-Liiton viestintäpäällikkö Taija Rinnettä mietitytti hetkellisesti mainoksen kieli.

- Ainoa mainos, jolle oikeasti nauroin ääneen. Täydellinen ammattitason toteutus. Ehkä mainoksessa esiintyviä sanoja olisin miettinyt hetken, mutta vain ehkä ja vain hetken. Loistoteos, Rinne ylistää.

- Mua ei ronski kielenkäyttö häirinnyt. Toimii jopa paremmin, kun on ronski, koska se pakottaa pysähtymään sen äärelle. Tässä myös visuaaliset jutut toimi ja fontit oli oikeanlaiset, kuvataiteilija Rakel Liekki jatkaa.

Tuomaristoon kuuluivat Lekan, Rinteen ja Liekin lisäksi sarjakuvapiirtäjä Milla Paloniemi sekä vastamainoksia ja mainoksia paljon työstänyt graafinen suunnittelija Klaus Welp.

Toiselle sijalle ylsi McDonald’s-aiheinen I’m growing it -juliste ja vanhat sukupuoliroolit kyseenalaistava Mega Nyyh, jonka sanoman tiivistänee "Ei auta itku markkinoilla".

Älä osta mitään -päivän ideana on miettiä omaa kulutustaan ja kyseenalaistaa shoppailu ajanvietteenä. Tänä vuonna teemana on “Koe, älä osta”, joka kannustaa hankkimaan elämyksiä tavaran sijaan. Voittajavideo ja toiseksi tullut juliste on julkaistu Luonto-Liiton luvalla. Voittajatyöt julkaistaan myös Mainoskuplan sivuilla tänään.

Lähteet: YleX