Hyppää pääsisältöön

Osta tästä unelmien poikamiesboksi – Linna ritarisaleineen myytävänä Suomessa

Suomen oloissa poikkeuksellinen ja historiallinen linnakartano myydään tarjouskilpailussa pian. Linnan ja tilusten ylläpitoon kuluu noin 200 000 euroa vuodessa. Katso myös esittelyvideo jutun lopusta.

Suitian kartano: ulkopuolelta 1 // Kuva: KopterCam Oy / Pasi Salminen

Suomessa on myytävänä historiallinen ja kaikin puolin poikkeuksellinen, lähes 1300 neliöinen kartanolinna kaikilla herkuilla. Nykyään valtion omistaman linnan historia ulottuu 1400-luvulle asti ja se sijaitsee Siuntiossa, noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä länteen.

- Kartanolinnan kiehtova hahmo kohoaa mäellä, avoimen etelään avautuvan viljelysmaiseman ja metsikön rajalla. Linnaan johtaa pellon poikki vanha puukuja, jonka vasemmalla puolella levittäytyy historiallinen puutarha sukuhautoineen ja oikealla puolella pilkottavat rinteessä työntekijöiden asunnot, lähes 100-sivuisessa selvityksessä kerrotaan.

Pihapiiriin kuuluu vaatimattomasti muun muassa rivitaloa, omakotitaloa, mökkejä ja koulutuskeskus. Uusi omistaja voi niin ikään käyskennellä 1900-luvun vaihteessa kunnostetussa suorakaiteen muotoisessa ja tynnyriholvatussa ritarisalissa, jonka puukoristeita kerrotaan työstetyn jopa kuusi vuotta.

Suitian kartano: ilmakuva // Kuva: KopterCam Oy / Pasi Salminen

- Ensimmäisessä vaiheessa pyydetään ilmoittautumisia, joissa kerrotaan kuka on ostaja ja mitä erityisehtoja kauppakirjaan liittyy. Sitten pitää olla alustava käsitys hinnasta. Meillä ei ole mitään pohjahintaa ja tässä vaiheessa mennään tarjousten perusteella, Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Esa Pentikäinen kertoo YleX:lle.Tarjoukset linnasta on jätettävä lokakuun 28. päivään mennessä Senaatti-kiinteistöille, joka hoitaa muun muassa valtion kiinteistöjen kauppaamista valtionvarainministeriön alaisuudessa.

Ökykiinteistön hinnan hän uskoo nousevan yli 10 miljonan euron. Hinta riippuu Pentikäisen mukaan siitä, myydäänkö Suitian linnakartano lopulta kokonaisena vai pienempinä paloina. Pelkkää maapinta-alaa on niin paljon, että yksistään se vaikuttaa hintaan.

- Se on ainutlaatuinen mahdollisuus. Ei Uudeltamaalta tuollaista maa-aluetta varmasti tule ihan heti myyntiin, Pentikäinen sanoo.

Suitian kartano: ritarisali. // Kuva: KopterCam Oy / Pasi Salminen

Kiinnostuneita kalliille kiinteistölle on ilmaantunut jonkin verran.Tiluksiin kuuluu noin 770 hehtaaria maata, mikä vastaa kooltaan noin tuhatta jalkapallokenttää. Osa maasta on viljelyksessä.

- Uskoisin, että yritysten nimiin tai perustettavien yhtiöiden lukuun nämä kaupat tehdään. Sanotaan nyt, että kiinnostuneet ovat pääasiassa kotimaisia yksityishenkilöitä, yrittäjiä ja yhdistyksiä, Pentikäinen kertoo.

Ostajan kulut eivät luonnollisesti jää pelkästään paikan lunastushintaan. Noin tuhannen jalkapallokentän ja historiallisten rakennusten ylläpito maksaa myyntipäällikön mukaan noin 200 000 euroa vuodessa. Niihin sisältyvät esimerkiksi lämmitys, vesi, sähkö, huolto sekä kiinteistövero.

- Koko paletin pyörittäminen vaatii rahaa. Siellä on metsää paljon ja siitä on mahdollista saada tuloja. Sitten ihan kiinteistöjä ja tontteja kehittämällä voi saada tuloja ja niin edespäin. Voisihan se olla myös tapahtumien järjestämiseen ihan oiva paikka, Pentikäinen sanoo.

Lisäksi esimeriksi rivitaloasunnoilla ja alueeseen kuuluvalla maatalouskeskuksella on vuokralaiset.

Suitian kartano: holvi // Kuva: KopterCam Oy / Pasi Salminen

Suitian kartano from Senaatti-kiinteistöt on Vimeo.Katso kartasta, missä Suitian kartano sijaitsee. Lisätietoa Senaatin sivuilla.Mikäli kauppahinta on yli 10 miljoonaa euroa, se tarvitsee eduskunnan hyväksynnän. Viiden miljoonan kaupat voi siunata hallitus ja sitä halvempi myyntihinta voidaan käsitellä Senaatti-kiinteistöjen hallituksessa.Osa linnakartanon rakennuksista on suojelukohteita, joten niiden muuttamiseen tarvitsee luvan museovirastolta.