Hyppää pääsisältöön

Opintoraha verottomana ja 6 muuta verosuunnittelukikkaa opiskelijalle

Verosuunnittelu ei ole pelkästään lääkärien tai muiden yritysmuotoisesti ammattiaan harjoittavien oikeus. Sitä voi tehdä kuka tahansa. YleX kokosi verosuunnittelupaketin opiskelijalle.

Rahaa // Kuva: Sippo / YleX

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn maanantaina julkitulleesta verokikkailusta nousi kohu. Ministeri Räty kierrätti lääkärinä toimiessaan palkkaansa osakeyhtiön kautta, jolloin hän sai korvauksen työstään verottamattomana osinkona. 

Osa pitää Rädyn verokikkailua moraalisesti arveluttavana, jotkut taas täysin normaalina verosuunnitteluna. Johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta kertoo, että verosuunnittelu on aivan arkista toimintaa, johon jokaisen kannattaa ryhtyä.

– Eivätköhän kaikki tee tietynlaista verosuunnittelua: ihmiset saattavat tarkkailla omaa ennakkopidätysprosenttia isomman veronpalautuksen toivossa. Kyllä sekin on verosuunnittelua. Tietysti se mittakaava on aivan toisenlainen kuin esimerkiksi yritysmaailmassa, Varonen sanoo.

Varosen mukaan suurin osa nuorten yhteydenotoista Verohallintoon koskee kesätyön verotusta.

– Nuoret soittavat Verohallintoon useimmiten verokorttiasioissa. Myös erilaiset vähennykset, kuten työmatkakulujen verovähennys kiinnostaa. Asuntolainan korkovähennys on vielä toistaiseksi mahdollista, joten siihen liittyvät kysymykset myös ovat yleisiä.

YleX kokosi seitsemän hyödyllistä verosuunnittelukikkaa opiskelijoille.

1.Opintoraha verottomana

Jos opiskelet ja sinulla ei ole palkkatuloja, voit saada opintorahasi verottomana. Normaalisti opintorahasta menee veroa kymmenen prosenttia, eli jos saat opintotukea 335 euroa kuukaudessa, verottomana se tarkoittaa 33,50 lisäeuroa joka kuukausi.

2.Valmistu ajoissa

Jos olet valmistunut esimerkiksi ammattikorkeakoulusta määräajassa, opintolainasi pienenee hieman. Tätä kutsutaan opintolainahyvitykseksi, jolla kannustetaan valmistumaan nopeasti. Jos opiskelet ammattikorkeakoulussa ja suoritat 240 opintopisteen tutkinnon määräajassa, 10 000 euron opintolainasi pienenee 3 000 eurolla.

3.Toimita verokorttisi ajoissa 

Kun menet kesätöihin, muista toimittaa verokortti työnantajalle reilusti ennen ensimmäistä palkkapäivää. Jos et toimita verokorttia ajoissa työnantajalle, joudut maksamaan palkastasi 60 prosenttia ennakonpidätystä. Jos toimit ajoissa, voit välttyä jopa yli 1 000 euron ennakkopidätykseltä. 

4.Työharjoittelun matkakulut

Jos kuljet omalla autolla opiskeluun kuuluvaan työharjoitteluun, voi olla, että matkakulusi ovat verovähennyskelpoisia. Jos työharjoittelustasi maksetaan palkkaa ja kulkemiseen uppoaa rahaa yli 600 euroa, voit ilmoittaa sen yli menevän summan verottajalle. Palkattomasta työharjoittelusta ei korvata matkakuluja, koska se ei ole ansiotulon hankintaa.

5.Vältä lahjavero

Jos rahasi eivät riitä, sukulaiset voivat tukea opiskelijaelämääsi rahallisesti - mutta verottajan mielestä eivät miten paljon hyvänsä. Voit saada esimerkiksi isältäsi verovapaasti 3 999 euron rahalahjan kolmen vuoden välein. Jos summa olisi tasan 4 000 euroa, siitä pitäisi maksaa 100 euroa veroa. Tätä kutsutaan lahjaveroksi. 

6.Arvioi tulosi tarkkaan opiskelijana

Opiskelijana saat ansaita opintotuen lisäksi 660 euroa kuukaudessa. Kesätöissä voit ansaita 1 970 euroa kuukaudessa. Jos tulosi ylittävät vuositulorajan, joudut maksamaan osan opintotuestasi takaisin. Ole siis tarkkana ja pidää kirjaa palkkatuloistasi, sillä sinun täytyy itse huolehtia siitä, että tulosi eivät mene sallitun rajan yli.

7.Verokevennyksiä myös asuntokaupasta

Jos vuokralla asuminen väsyttää, oma kämppä kannattaa ostaa ennen kuin täyttää 40. Täysi-ikäisenä ensikodin ostajana sinun ei tarvitse maksaa asuntokaupoista seuraavaa varainsiirtoveroa, jos omistat asunnosta vähintään puolet. Etu on voimassa 39 vuotiaaksi asti. Jos ostat esimerkiksi 150 000 euron arvoisen asunnon, voit säästää jopa 6 000 euroa. 

Lue myös: Miksi kaikki eivät kierrätä palkkaansa yrityksen kautta pienemmän veron toivossa?

Lähteet: Verohallinto, Kela, Veronmaksajat