Hyppää pääsisältöön

Oma asunto on tärkeä aikuistumisriitti

Suomalaiset muuttavat hyvin nuorena pois kotoa muihin eurooppalaisnuoriin verrattuna.

Lähikuva ovenavaustilanteesta. Lähikuvassa käsi, lukkopesä ja avainnippu. // Kuva: YLE / Alma Hätönen

Suomessa nuoret muuttavat melko varhaisessa vaiheessa pois vanhempiensa luota, muihin Euroopan maihin verrattuna. Omilleen muuttamista voi lykätä esimerkiksi Eurooppaa runnellut talouskriisi, mutta myös heikko asuntotilanne.

YleX Etusivun haastattelema Sara asuu ja opiskelee Ruotsissa.

- Ruotsin isommissa opiskelijakaupungeissa asunnot ovat kiven alla. Esimerkiksi Tukholmassa kaupungin asuntoihin on kahdeksan vuoden jono. Ruotsalaiset vanhemmat saattavatkin laittaa lapsensa asuntojonoon heti heidän synnyttyään, Sara kertoo.

Talouskriisi on koetellut myös Suomea, mutta suomalaiset pitävät nuorena omilleen muuttamisesta sitkeästi kiinni. Jyväskylän yliopiston tutkija Mette Ranta kertoo, että oma asunto on monelle tärkeä kehitysaskel.

- Suomessa tilanne ei ehkä ole niin vakava kuin muualla Euroopassa ja asuntomarkkinatilannekin on sen verran hyvä, että monella nuorella on mahdollisuus muuttaa pois kotoa. Itsenäistymisestä halutaan pitää kiinni ja omilleen muuttaminen on sellainen etappi, johon on helppo pyrkiä, Ranta sanoo.

Omaan kotiin, vaikka rahaa ei olisi

Vanhempien luota muutetaan pois, vaikka opiskelu- tai työtilanne ei olisi hyvä, sillä kotijoukot usein tukevat taloudellisesti omilleen muuttanutta vielä pitkään. Vanhempien kanssa asuminen on kuitenkin Suomessakin yleistynyt, eritoten pääkaupunkiseudulla.

- Etenkin Helsingissä vanhempien luona saatetaan asua nykyään hieman pidempään ja jotkut myös palaavat lapsuuden kotiin jossain vaiheessa, Mette Ranta kertoo YleX Etusivulle.

Jyväskylän yliopiston tutkija Mette Ranta sanoo, että oma asunto on sellainen itsenäistymisriitti, josta halutaan tarrata kiinni mahdollisimman pian, vaikka aikuisuuteen siirtymistä nykyään lykätään myöhemmäksi.

Lähteet: YleX Etusivu