Hyppää pääsisältöön

Olavi Uusivirta koulukiusaamisesta: Olen ollut molemmilla puolilla

Olavi Uusivirran uusi sinkku Mannerlaatat kertoo erilaisuudesta ja elämästä sosiaalisten paineiden alla. Yhteisö kantaa artistin mukaan vastuun kiusaamisesta, myös julkisessa keskustelussa.

Olavi Uusivirta // Kuva: https://www.facebook.com/OlaviUusivirta

Olavi Uusivirta kasvoi Karkkilassa, 9000 hengen pikkukaupungissa, jonka ala-asteella oli yksi maahanmuuttaja. Muusikon uusi sinkku ammentaa artistin omista kokemuksista, mutta Uusivirta ei tahdo määritellä laulunsa päähenkilöä liian tarkasti.

- Kuvittelen, että sen biisin keskushenkilö on esimerkiksi pikkukaupungin ainoa homo tai ainoa sukupuolensa vaihtanut tai mitä tahansa. Ainoa normista poikkeava, Uusivirta kertoo YleX:lle.

Mannerlaatat-kappaleessa kasvetaan kaupungissa, jossa erilaisuudelle ei ole tilaa. Uusivirta ei ole itse koskaan saanut turpaan hippitukan takia, mutta tunnistaa samanlaisuuteen pakottavan paineen.

- Muistan, kun yksi luokkakaveri osti leveälahkeiset hip hop -housut, niin oli tosi vaikeaa vetää siinä pillihousuissa rinnalla. Menin sitten itsekin kauppaan ja ostin Mic Macit.

Uusivirran kotikaupungissa oli hankalaa löytää soittoseuraa, koska kaikki muut harrastivat urheilua. Karkkilassa oli kuitenkin muutamia oman tiensä kulkijoita.

- Yksi tyyppi innostui vuoron perään punkista, black metallista ja teknohommista. Hän meni kybällä välittämättä ollenkaan muiden trendeistä, Uusivirta kertoo.

"Piilotettu kiusaaminen viiltää eniten"

Uusivirta vertaa yhteisön suvaitsemattomuutta koulukiusaamiseen. Artistin mukaan yhteisön pitää kantaa vastuu siitä, miten erilaisuuteen suhtaudutaan. Laulaja on itse ollut sekä kiusattu, että mukana kiusaamisessa. Ainakin siten, ettei ole puuttunut asiaan.

- Muistan nimenomaan sen sisäisen Jaakobin painin. Tiesin että tämä on ihan perseestä ja väärin, mutta aina ei ole ollut rohkeutta sanoa sitä, Uusivirta sanoo.

Artistin mukaan ulossulkeminen ja rivien väleistä vihjailtu kiusaaminen on kaikkein viiltävintä. Uusivirta pitää erityisen rohkeana sitä, että joku uskaltaa puuttua epäsuoraan kiusaamiseen, koska silloin ulkopuolinen asettaa itsensä alttiiksi.

- Oli myös sellaisia kokemuksia, että joku on sanonut suoraan, hei haloo, ymmärrättekö, mitä on tapahtumassa. Sellainen tilanne vaatii nimenomaan silmien avaamista.

Uusivirta kannustaa vaikeassa tilanteessa eläviä seuraamaan sisäistä ääntään. Artistin mukaan sosiaalinen paine on huipussaan muutaman vuoden, mutta elämä muuttuu tämän jälkeen.

- Helpottaa, kun siitä pääsee irti, Uusivirta sanoo.

Kuuntele alta Ikuiset lapset -albumin uusin sinkku Mannerlaatat.

Lue myös:

Olavi Uusivirta Marjatta-gatesta: En nosta kunnianloukkaussyytettä

”Ei tämä voi olla totta” – miesten festarisuukottelusta nousi kohu

Lähteet: YleX