Hyppää pääsisältöön

Nuorten syrjäytymisessä puututaan vääriin asioihin

YleX Etusivussa keskusteltiin nuorten syrjäytymisestä ja siitä, miten siihen kuuluisi puuttua. Vieraina olivat Linda Nyholm Osallistuvat Nuoret ry:stä, sekä Suomen Lukiolaisten Liiton Improbatur-lehden päätoimittaja Robert Sundman.

Linda Nyholm ja Robert Sundman YleX Etusivun vieraina syyskuun 3. päivä. // Kuva: YleX / Jani Kortti

Nuorten syrjäytyminen puhuttaa jälleen, kun Ylen Nuorille. Nyt! -kampanjan hurja tavoite: 10 000 nuorelle työpaikkaYlen koordinoima Nuorille nyt. -kampanja. YleX Etusivussa pureuduttiin ajankohtaiseen aiheeseen, ja tänään, 3. syyskuuta ohjelmassa kävivät aiheesta keskustelemassa Osallistuvat Nuoret ry:n Linda Nyholm ja Suomen Lukiolaisten Liiton Improbatur -lehden päätoimittaja Robert Sundman.

Nyholm ja Sundman kritisoivat jo kampanjan traileria, jossa aikuisen käsi poimii suohon kainaloitaan myöten vajonneen nuoren ylös ja nostaa tämän päivänvaloon. Nyholmin ja Sundmanin mielestä traileri luo vääränlaisen mielikuvan, ja kampanjassa tulisi tarjota aikuisten avun lisäksi myös vertaistukea muilta nuorilta. Lisäksi kaksikko kritisoi Nuorille töitä. Nyt -sarjaa.

- Avausjaksossa ihmetytti se, että vieläkin keskusteltiin siitä, ovatko nuoret laiskoja. Kun kävi ilmi, ettei yrittäminen kiinnosta nuoria, oli asenne se, että miten nuorten asennetta muutetaan, eikä se, mitä nuoret haluavat, sanoo Nyholm.

Kampanjaan Nyholm ja Sundman olisivat toivoneet mukaan enemmän nuorisojärjestöjä, jotta nuorten ääni saataisiin kuuluviin. Lisäksi syrjäytyminen on heidän mielestään väärä sana.

- Syrjäytynyt-sanasta tulee mieleen ihminen, joka on maannut kymmenen vuotta ojassa ja juonut Sinolia. Nuorten syrjäytyminen ei ole uusi ongelma, eikä nuorten syrjäytyminen ole pitkäaikaista, sanoo Sundman.

Syrjäytyminen sanana peittää alleen monet ongelmat

Nyholmin ja Sundmanin mukaan nuorten syrjäytymisestä on luotu ilmiö.

- Nyt on jonkinlainen ilmiö syrjäytymisestä, vaikka yksilö ei sinänsä ole syrjäytynyt. On yksittäisiä ongelmia, joihin pitäisi purra, eikä niinkään siihen syrjäytymiseen. Vaikka nuorella ei olisi töitä tai opiskelupaikkaa, voi hänellä olla hyvin vahva sosiaalinen verkosto. Sitten voi taas olla hyvin yksinäinen työssäkäyvä ihminen. Syrjäytynyt on hyvin suhteellinen käsite ja sen vuoksi sen käyttö pitäisi lopettaa, Nyholm summaa.

Nyholmin mukaan ei ole olemassa mitään yksittäistä syytä siihen, miksi nuori ei hae työtä tai koulutuspaikkaa, vaan syitä voi olla monia. Kielimuurit, krooninen masennus, tai sitten suunnan puuta voivat Nyholmin mukaan olla syitä. Sundmanin ja Nyholmin mielestä nuorille pitäisi korostaa opiskelun tärkeyttä, vaikka oppivelvollisuuden pidentäminen ei olekaan avain onneen.

- On tärkeää puhua koulutuksen tärkeydestä etenkin niissä tärkeissä nivelvaiheissa, kun siirrytään peruskoulusta toiselle asteelle. Siinä pitäisi panostaa opinto-ohjaukseen. En usko, että oppivelvollisuuden pidentäminen vuodella ratkaisee mitään, vaikka se saakin nuoret siirtymään toisen asteen koulutukseen. Esimerkiksi amiskan keskeytysprosentti on korkea, Sundman sanoo.

Nyholmin ja Sundmanin mielestä nuoret tarvitsevat uudenlaisia tukipalveluita ja vertaistukea ja olisi pohdittava, kuinka mukaan saadaan jo syrjäytyneet nuoret.

Kuuntele koko haastattelu alta.

Lähteet: YleX Etusivu