Hyppää pääsisältöön

Norjasta maailman ensimmäinen täysin digitaalinen elokuvamaa - Suomi tulee perässä

Norjassa eletään jo Suomen tulevaisuutta - maa hylkäsi perinteiset elokuvakelat.

Norjassa elokuvia katsotaan nyt digitaalisesti // Kuva: iStockphoto

Norjasta on tullut ensimmäinen maa koko maailmassa, jonka kaikki elokuvateatterit ovat digitaalisia. Muutostyö perinteisten filmiprojektoreiden poistamiseksi aloitettiin viime kesänä ja työ on nyt saatu päätökseen. Kaikki maan 420 elokuvasalia on digitoitu ja 35mm-elokuvakelojen jakelu maassa on lopetettu täysin.

Muutostyön oli arvioitu kestävän kaksi vuotta, mutta työ saatettiinkin valmiiksi jo vuodessa. 80% kaikista saleista kykenee nyt näyttämään myös 3D-elokuvia. Digitalisoinnin hyödyt ovat jo tulleet esille pienempien elokuvateattereiden pitäjille. Elokuvien valikoima on kasvanut ja filmien toimitus teattereille on huomattavasti entistä nopeampaa. Tämän johdosta pienemmissä elokuvateattereissa käykin nyt enemmän ihmisiä ja ne tuottavat enemmän voittoa.

Suomen elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestönä toimivan Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen yhtyy myös Norjan havaintoon pienten teattereiden menestyksestä.

- Tavalliselle kuluttajille hyöty on sama kuin teattereillekin. Eli elokuvien saatavuus ympäri Suomen paranee. Kun 35mm filmikeloja levitetään, on niiden määrä on rajallinen. Ne eivät voi olla monessa paikkaa samaan aikaan. Nyt on paljon edullisempaa levittää laajasti, digitaalisesti. Juttelin tänään Kuhmon teatterin omistajan kanssa siitä, kuinka siellä oli ensimmäistä kertaa salit täynnä. Pirates Of The Caribbean oli Suomen ensi-illassa, kuin myös Harry Potter, ja kaikki eivät mahtuneet edes sisään. Tämänlaisessa ensi-ilta aallossa mukana oleminen on ollut ennen mahdotonta pikkuteattereille.

Koistisen mukaan Suomi onkin Norjan tavoin suuntamassa kohti hetkeä, jolloin kaikki teatterimme ovat digitoituja.

- No kyllähän se siltä vahvasti näyttää. Noin 90% lipputuloista kuitenkin tulee digitoiduista saleista, vahvasti esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, joka on jo melkein kokonaan digitoitu. Tällä hetkellä noin 50% kaikista Suomen saleista on digitoitu, mutta saleja löytyy maasta 290 kappaletta, joten kyllähän digitoimattomia vielä riittää. Yksi valistunut arvaus on, että tämän vuoden lopussa saattaisi olla 70 % saleista digitoitu. Elokuvasäätiö tavoittelee, että vuoden 2013 loppuun kaikki Suomen elokuvateatterit olisi digitoitu. Filmi tulee vähentymään dramaattisesti tämän vuoden aikana.

Lähteet: Digital Cinema Report