Hyppää pääsisältöön

Nämä ovat kuvaajan valinnat parhaiksi Nygård-kuviksi – ”Roisimpia ei saanut Facebookiin laittaa”

Petri Nygård on värikäs artisti, joka herättää paljon tunteita puolesta ja vastaan. Ammattikuvaaja Julius Konttinen seurasi artistin ”uutta tulemista” lähietäisyydeltä ja tallenteita löytyikin lähes kaikesta mahdollisesta aina promokuvauksista MM-kultajuhliin Senaatintorille.

Petri Nygård

Julius Konttinen valitsi YleX:lle viisi suosikkikuvaansa valokuvakirjasta, josta ei miehen itsensä mukaan jätetty lähes mitään pois. (Katso ne alta) Konttinen kertoi, että oli hyvä saada kuvakirjaan materiaalia joka muuten olisi jäänyt julkaisematta suurelle yleisölle.

- Oli haastavaa saada sataan sivuun, kansien väliin näinkin laajaa ja tapahtumarikasta aikaväliä. Osittain luotin omaan taiteelliseen silmääni ja osittain mentiin tapahtumien ehdoilla. Siltä pohjalta lähdin rakentamaan, että jos en kuvasta itse tykkää niin ei se kyllä siihen kirjaankaan mene, Konttinen perustelee kuvien karsimista kirjaan.

Konttisen mukaan mitään ”päräyttävää” ei jäänyt julkaisematta, vaan kaikki oleellinen ja tarpeellinen löytyy kuvakirjan sivuilta.

- Nyt saatiin sensuurivapaasti tehdä, kun esimerkiksi Facebookiin ei niitä roisimpia kuvia saa laittaa. Nyt saatiin kerrankin vapaat kädet tehdä mitä haluttiin.

Konttinen kertoo, että Nygårdin poppoon kanssa kiertäminen on ollut huikeaa, eikä vaihtaisi päivääkään pois.

- Työnähän tämä on otettava. Ennen kaikkea on ollut todella upeeta olla mukana, upea porukka ja upeita juttuja on tapahtunut. En koe, että se on mitään häirinnyt (muut työt ym). Jos on häirinnyt, niin saa luvan häiritäkin, sen verran upeeta on ollut, Konttinen fiilistelee.

Petri Nygård kun tunnetaan railakkaana juhlijana, niin myös kuvaaja ja kamera ovat saaneet toisinaan kuohuviinit päälleen.

- Kulutustavaraahan kamerat ja muut on. Totta kai ne pitää siinä niin sanotusti tulilinjalle laittaa ja olla valmiita uhraamaan. Se on vain rahaa ja kuuluu asiaan. Kyllä sieltä on kameran päälle ja itseni päälle skumpat lentäny monet kerrat ja krapuloita on tietysti ollut lukemattomat kerrat, Konttinen naureskelee.

Konttinen kertoo ottaneensa kuvakirjan teon myös tietynlaisena haasteena vastaan rikkoakseen ennakkoluuloja joita Nygårdiin kohdistuu.

- Monilla on kovia ennakkoluuloja Petriä kohtaan. Kun puhutaan millainen hän on, tai luullaan millainen hän on. Kovin moni ei edes varmaan tajuaisi puhuvansa hänen kanssa, jos siviilissä tapaisi. Hän on todella fiksu, mukava ja reilu kaveri. Hän tekee ihan niitä normaaleja asioita, kuten me muutkin että oli kiva päästä sitä kuvaamaan ja laittaa kirjaan. Olen iloinen, että näin yksitoikkoisena pidetystä aiheesta saatiin tunnelmarikas ja värikäs teos, kuvaaja sanoo.

Petri Nygård – Räps filmaten on Konttisen uran ensimmäinen valokuvakirja. Katso allaolevasta galleriasta miehen viisi suosikkikuvaa, joiden valitseminen teki kuvaajan mukaan pahaa koska kaikki kirjan kuvat ovat mieluisia. 

Konttisen top 5 valinnat: 

1. Petrin comebackin ensimmäinen keikka vuonna 2010 Hämeenlinnassa. Kuva otettu matkalla bäkkäriltä lavalle 5 minuuttia ennen keikkaa.

2. Tämä kuva on yksi mun kaikkien aikojen lempikuvistani koko valokuvaushistoriani aikana. Petri pääsi nostamaan "poikaa" jääkiekon mm-kultajuhlan jälkeen joukkueen kultabussin katolla. Tämän kyseisen hetken jälkeen tapahtui tämä kuuluisa Nygård-ilmaveivi ja polveen tulikin ikävän pitkäkestoinen vamma.

3. Kesän festarireissujen aikana oli tapana ottaa silloin tällön ryhmäkuvia. Vuoden 2011 Seinäjoen Wauhtiajoilla bussijatkojen jälkeen otettiin tämä legendaarinen ruutu.

4. Tämä kuva muistuttaa kaikesta mahtavasta missä näillä reissuilla saa olla mukana. Mahtava kesäilta ja mökkimajotus - höllittelee.

5. 2012 helmikuussa käytiin (taas kerran) Goomilla, melkonen hulabaloo sekin. Sieltä tämä otos eturivistä.

Lähteet: YleX