Hyppää pääsisältöön

Mystinen signaali avaruudesta – lähettääkö pimeä aine viestejä maapallolle?

Tähtitieteilijät havaitsivat salaperäisen signaalin kaukaa avaruudesta, kirjoittaa Yle Uutiset. Tutkijat uskovat, että röntgensäteily voi olla peräisin hiukkasista, jotka muodostavat pimeää ainetta.

Galaksi // Kuva: ESA/Hubble & NASA / HANDOUT

Kaukaista galaksijoukkoa tutkineet tähtitieteilijät ovat havainneet mystisen röntgensäteilyn, jonka arvellaan voivan olla peräisin heikentyneistä steriileistä neutroneista. Kiinnostavaksi asian tekee, että pimeä aine saattaa koostua tämäntyyppisistä hiukkasista.

Maailmankaikkeuden massasta noin 85 prosenttia on pimeää ainetta, jonka koostumusta ei vielä tiedetä arvaillaan. Se ei muodosta tähtiä ja planeettoja, kuten "normaali" aine.

IFL Science -sivuston mukaan salaperäinen röntgensäde havaittiin tutkittaessa 240 miljoonan valovuoden päässä sijaitsevaa Perseuksen galaksijoukkoa. Työhön osallistuivat Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan ja Euroopan avaruusjärjestön ESA:n röntgenalueen teleskoopit.

Perseus on yksi maailmankaikkeuden massiivisimmista kohteista. Siihen kuuluu tuhansia galakseja, jota sijaitsevat yli 10 miljoonaa astetta kuumassa vetypilvessä. Kuumuuden takia ne pystyvät säteilemään röntgensäteilyä.

Tutkijat löysivät poikkeuksellisen intensiteetin alueen röntgensäteilyn aallonpituuksilla. Juuri tämän säteilyn on arveltu olevan peräisin heikentyneistä netroneista.

Tutkija Esra Bulbulin mukaan säteily olisi jättänyt muitakin jälkiä kuin röntgensäteily, jos se olisi peräisin jostain tunnetusta aineesta.
Bulbul myöntää, että arvauksessa pimeästä aineesta on vielä kyse hakuammunnasta.

- Palkinto olisi kuitenkin mahtava, jos olemme oikeassa, Bulbul sanoo

Lähteet: Yle Uutiset