Hyppää pääsisältöön

Minkä takia hashtagit ärsyttävät somessa?

YleX selvittää, mikä suomalaisia sosiaalisen median käyttäjiä ärsyttää eniten kanssasomettajien käytöksessä.

Facebook otti hashtagit käyttöön viime vuonna. // Kuva: LUONG THAI LINH / EPA

Hashtagit eli tunnisteet ovat alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan sosiaalisessa mediassa keskustelun rajaajia. YleX:n Mikä sosiaalisessa mediassa ärsyttää? Äänestä ja kommentoi!hashtagit kuohuttavat tunteita, sillä iso osa vastaajista on tuohtunut niihin ja muiden somettajien tapaan käyttää risuaitoja.

- Eritoten typerät hashtagit ärsyttävät sen takia, että niissä ei ole mitään lisäarvoa. Niitä käytetään tekemään asioista suurempia kuin ne ovatkaan. Hashtagista on tullut vähän kuin turha huutomerkki, arvioi sosiaalisen median toimisto Dinglen toimitusjohtaja Juho Jokinen.

Vajaa vuosi sitten yhteisöpalvelu Facebook otti käyttöön mikroblogisivusto Twitteristä tutun hashtagin. Jokinen näkee, ettei se onnistu kuitenkaan palvelemaan käyttötarkoitustaan rajatussa yhteisössä.

- Siellä se on vielä turhempi kuin Twitterissä, koska se ei kokoa keskustelua yhteen. Ihmiset seuraavat lähinnä ystäviensä kuulumisia Facebookissa.

Hashtagit #ärsyttävät somessa. // Kuva: Timo "Timppa" Launonen

Sosiaalisesta mediasta tuttu aiherajaus on vaikuttanut jo puhekieleen ja osittain levittäytynyt osaksi sitä. Some-asiantuntija näkee sen osaltaan rikastuttaneen verbaalista ilmaisua.

- Meillä on olemassa jo huudahduksia, joilla asetetaan aihe, josta puhutaan. Yolo on tästä hyvä esimerkki, sillä sitä käytetään ikään kuin hashtagina puhekielessä.

Hashtagit ärsyttävät osaa somettajista nyt ja tulevat kiristämään hermoja myös tulevaisuudessa, sillä niiden käyttäjät sanelevat sen ilmenemismuodot.

- Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka laittavat lauseen perään kolme huutomerkkiä, Jokinen vertaa.

Ärsyttävätkö hashtagit tai jokin muu sinua sosiaalisessa mediassa? Mikä sosiaalisessa mediassa ärsyttää? Äänestä ja kommentoi!