Hyppää pääsisältöön

Miltä kuulostaa, kun Paramore kohtaa Panteran? Candeny on kovin viikon Kellari-artisti

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia Kellarin bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Viime viikon parhaaksi Kellari-bändiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat Pirkanmaalta ponnistavan rokkimetallibändi Candenyn.

Candeny-yhtye // Kuva: Candeny

Viime viikon neljästä Kellari-artistista Uuden musiikin iltavuoron musiikkitoimittajat Juhani jaPirita valitsivat tällä viikolla omakustanteisen debyyttialbumin julkaisevan rock-metal-yhtye Candenyn. Candenyn muodostavat laulaja Miona, kitaristit Kimmo Jokela ja Aleksi Suoranta, basisti Helend Jantsikene ja rumpali Daniel Rantanen.

- Tarttuvaa tavaraa, ja konseptikin tuntuu olevan ammattitaitoisesti hallussa. Tuotantokin havittelee jo ison maailman tasoja. Vaikka bändi tuntuu olevan varsin valmis "Suomen Black Label Society modernin rockin naisvokaaleilla", niin tietynlainen geneerisyys paistaa läpi. Omaperäisyyttä esimerkiksi yllättävienkin sovitusratkaisujen kautta kannattaa kokeilla, ettei homma ala pitemmän päälle puuduttaa. Lämppärikiertue kotimaassa esimerkiksi Dead Saran tai jonkin muun ulkomaan elävän kera voisi nostaa bändin potentiaalia rajojemme ulkopuolella kummasti, YleX:n musiikkitoimittajat uskovat.

Kuuntele

Milloin ja miten perustettu?

- Candeny on perustettu vuonna 2008, mutta bändin pojat ovat soitelleet yhdessä erinäisissä kokoonpanoissa jo päälle 10 vuotta. Laulajan etsinnässä kuitenkin kesti aikaa, ennen kuin edellisestä bändistä tuttu Miona pääsi liittymään mukaan joukkoon ja palaset loksahtivat paikoilleen, yhtye kertoo.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Tällä hetkellä suurin saavutus on varmastikin kokopitkän julkaisu. Levy on nauhoitettu treenikämpillä ja toisen kitaristin kotona, ja nauhoitukset, miksaukset ja masteroinnit hoiti bändin rumpali, Daniel. Koska kaikki tehtiin itse ja levy julkaistaan omakustanteena, on matka tähän asti ollut erittäin mielenkiintoinen ja paljon on tullut opittua.

Paljonko olette keikkailleet, millainen live-esiintyjä olet?

- Candenyna nousemme ensimmäistä kertaa lauteille levynjulkkarikeikkalla 19.4. Mäntässä ja livenä yritämme pitää pilkkeen silmäkulmassa ja välittää yleisölle energisyyttä ja muita tunnetiloja.

Mihin bändinä tähtäätte, onko vain harrastus vai haluatteko bändistä ammatin?

- Tavoitteet on asetettu erittäin korkealle ja kukaan meistä ei varmasti pistäisi vastaan, jos tästä ammattikin tulisi. Harrastuksena tämä tulee varmasti jatkumaan kaikesta huolimatta hamaan loppuun asti.

Mitkä ovat yhtyeenne esikuvat?

- Kitaristit ovat nuoruudessaan kuunnelleet Metallicat tarkasti ja kotimaisista kovimmin alkuaikoina vaikutti Sentenced. Jossain vaiheessa tuli Amerikan rokki mukaan kuvioihin ja kyllä sekin on jälkensä jättänyt. Yksi vahvuutemme kuitenkin on, että jokaisen vaikutteet tulee niin eri suunnilta, että lopputuloksena on jotain uutta ja mielenkiintoista. Tunnetuista bändeistä ehkä paras vertaus on ollut kaverin heittämä "Paramore kohtaa Panteran".

Mikä on bändin roolitus biisinteossa?

- Kitaristit Aleksi ja Kimmo tuovat yleensä biisin aihiot treenikämpälle, joista sitten aletaan yhdessä muokkaamaan lopullisia versioita. Tämän jälkeen laulumelodiat ja sanoitukset tekee Miona, jolle on tärkeää se, että biisissä olisi lauseita ja ajatuksia, joita kukaan ei ole aikaisemmin sanonut samalla tavalla: näistä lauseista monesti löytyy myös biisin suurin sanoma.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli? Onko kielellä suuri merkitys?

- Sanoituksilla on tärkeä rooli. Ideat tulevat niin fiktiivisistä tapahtumista kuin realistisistakin, tärkeintä on kuitenkin se, että sanoitukset merkitsevät bändille jotain, ja ovat melko helposti lähestyttäviä. Englannin kieli sopii mielestämme tyyliimme ja laulajamme suuhun suomea paremmin, ja antaa enemmän tilaa leikitellä.

Mikä inspiroi teitä musiikillisesti?

- Ajattelemme biisit hyvin visuaalisesti; jokaisesta biisistä tulee mieleen erilaisia mielikuvia ja hetkiä joihin ne sopisivat, kuten tv-sarjan tunnaria, leffan soundtrackia ja niin edelleen. Mutta inspiraatio on aina paikalla. Kaveriporukalla kokoonnutaan soittokämpälle, nupit kaakkoon ja rokki soimaan, loppu menee ihan omalla painollaan.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

- Kyllähän se aika epätodelliselta tuntuu ja nostaa muikean hymyn kasvoille. Mielellään tätä kokisi lisääkin ja toivottavasti muutkin kuulijat saavat jotain musiikistamme.

YleX:n Kellarin kautta demoasteella olevat bändit ja artistit voivat saada musiikkiansa radioon. Lue ohjeet ja lähetä oma kappaleesi - tästä aukeaa tie tähtiin – tai vähintäänkin radioaalloille asti!

Lähteet: YleX