Hyppää pääsisältöön

Miksi pitkien elokuvien keskellä ei ole väliaikaa?

Tiesitkö, että joskus taukoja on pidetty, jos elokuvan kesto on ylittänyt puolitoista tuntia? Finnkinon myyntijohtaja vastaa.

Olisiko esimerkiksi lähes kolmetuntinen Hobitti-elokuva kivempi katsoa tauolla?

Finnkinon myyntijohtaja Kalle Peltola kertoo, että alun perin elokuvateattereissa on ollut taukoja. Se on riippunut elokuvan pituudesta.

- 60-70-luvuilla ne poistuivat vaiheittain, kun projektorit uusittiin. Siinä oli taustalla se, että elokuvat näytettiin projektorilta, jossa oli vain yksi filmikela. Sellaisen kesto on puolitoista tuntia ja monesti elokuvat ovat yli kaksi tuntia pitkiä. Kelan vaihdon ajaksi tarvittiin tauko.

Tauot poistuivat sittemmin tekniikan kehittyessä. Saleissa alettiin käyttämään kahta projektoria ja vaihto pystyttiin tekemään lennossa. Koska väliajat olivat tulleet katsomiskokemukseen teknisen syyn takia, ei nähty enää mitään syytä jatkaa käytäntöä. Kalle Peltola sanoo, että asiakkaista valtaosa haluaa elokuvakokemuksensa keskeytyksettä.

Joissain maissa pidetään edelleen pitkien elokuvien keskellä taukoa. Olisiko siihen mahdollista palata Suomessa? Finnkinon myyntijohtaja sanoo, että kolmetuntisten elokuvien kohdalla tauko voisi toimia - ainakaan tekniikka ei sitä estä. Onko väliaikojen palauttamista mietitty oikeasti Finnkinossa?

- Kyllä me aika ajoin sitä mietitään. Erityisesti silloin, kun on erittäin pitkästä elokuvasta kysymys. Jos kuitenkin katsotaan laajammin asiaa, niin elokuvateatterin ohjelmisto on äärimmäisen tiukasti aikataulutettu, että me pystytään näyttämään mahdollisimman monta elokuvaa.

- Jos taukoja alettaisiin pitämään enemmänkin, niin näytösten määrä laskisi. Se ei ole toivottavaa.

Peltola sanoo, että sitä ei ole vielä laskettu tai arvioitu, saisiko tauko ihmiset ostamaan lisää virvokkeita ja naposteltavaa.

Lähteet: YleX Etusivu