Hyppää pääsisältöön

Miksi naisjohtajan pitää olla teräsmies?

Päättävässä asemassa oleviin naisiin kiinnitetään edelleen enemmän huomiota kuin samassa asemassa oleviin miehiin. Heitä myös arvioidaan usein tiukemmin kriteerein kuin miesjohtajia.

Supermies - Teräsmies // Kuva: Warner Bros.

Onko ainoa rooli naisjohtajalle maskuliininen teräsnainen? Tutkimukset nimittäin todistavat, että sekä naiset että miehet johtavissa asemissa muistuttavat niin sanottua johtajan miehistä prototyyppiä. Naisjohtajuutta tutkinut kauppatieteiden tohtori Minna Hiillos on kuitenkin havainnut, että viimeisten 20 vuoden aikana muutosta on tapahtunut.

- Hierarkiat ovat madaltuneet ja johtamistyyli on muuttunut. Johtaminen on nykyisin couchaavampaa, eikä niin käskyttävää. On puhuttu johtajuuden feminisaatiosta, jossa johtajuus on saanut naisille stereotyyppisesti tuttuja piirteitä. Välittäminen ja tunneäly ovat yhä tärkeämpiä johtajuudessa, Hiillos väittää.

Hiilloksen mukaan ihmisissä syvällä olevien stereotyyppien mukaan johtaja kuitenkin edelleen on valkoihoinen, keski-ikäinen mies. Hiillos kertoo havainneensa, että naiset kyllä ylenevät, mutta jäävät jumiin keskijohtoon. Vaikka Hiillos on kyllästynyt termiin "lasikatto", hän myöntää sen olemassaolon.

- Noin 40, jopa 60 prosenttia keskijohdosta on naisia. Ylimmässä johdossa luvut ovat kuitenkin pieniä. Esimerkiksi tällä hetkellä Suomen pörssiyritysten toimitusjohtajista vain yksi on nainen. Jotakin siinä välissä tapahtuu, ja sitä voi kutsua lasikatoksi.

Syitä tähän Hiillos löytää useita.

- Koska naisjohtajia on vähemmän, heitä arvioidaan rankemmin kriteerein kuin miehiä. Sama pätee kaikkiin vähemmistöihin, Osittain naiset voivat myös katsoa peiliin. Jos uralla haluaa kehittyä, siitä pitää kertoa ja hakea liiketoimintavastuuta. Syrjintä ei aina myöskään ole tietoista, rekrytoija helposti palkkaa itseään muistuttavan tyypin.

Miten nuori naistoimitusjohtaja Ida Hakola asian näkee, ovatko naiset yritysmaailmassa erityistapauksia? Entä mitä mieltä tutkija on naiskiintiöistä? Kuuntele YleX Etusivun juttu alta kohdasta 26.20 alkaen.

Lähteet: YleX Etusivu