Hyppää pääsisältöön

Miksi känniseksi aiheuttaa morkkiksen?

Kun nuorilta tiedusteltiin alkoholiin liittyviä varjopuolia, krapula, morkkis ja känniseksi nousivat kärkikastiin. Miksi känniseksi kaduttaa aamulla?

Rakkaus // Kuva: Yle

Hiljattain julkistetun tutkimuksen mukaan humalassa harrastettu seksi on yksi suurimmista morkkiksen aiheuttajista. Miksi siihen liittyy häpeän tunteita, seksuaalietiikan tutkija Tommi Paalanen?

- Humalassa kumppanin valinta ei ole niin täsmällistä ja tarkkaa. Toisaalta kulttuurissamme seksiin liittyy synnillisyyden ja häpeällisyyden ajatuksia, joista voisi koittaa päästä eroon. Ei seksi niin huono tai paha asia ole, Paalanen korostaa YleX Etusivun haastattelussa.

Seksi aiheuttaa häpeän tunteita muun muassa länsimaisen uskonnollisuuden ja aiempien sukupolvien suvun määrittelemien avioliittojen vuoksi.

- Vasta viimeisten 40 vuoden aikana tästä ajatuksesta on luovuttu erityisesti Pohjoismaissa. Avioituminen ei ole meillä enää niin keskeistä, mutta seksin painolasti tulee pitkän ajan takaa. Synnillisyyden ajatuksen myötä ollaan arveluttavalla alueella ja kaikki on vähän epäilyttävää ja arveluttavaa, kun puhutaan seksistä.

Nykypäivänä seksiin on tuotu myös terveysajattelu ja uhka seksinharrastamisesta.

- Seksi mielletään helposti riskialttiiksi ja vaaralliseksi. Ahdistus on osittain kasvatettu meihin, ja siitä pitää tietoisesti pyristellä irti. Pitää todeta, että seksi on hauskaa eikä vaarallista. Kaikki saavat ja voivat tehdä mitä haluavat. Myönteiseen seksikäsitykseen pääseminen kuitenkin vaatii tietoista prosessointia, Paalanen painottaa.

YleX Etusivun Eve kyseli nuorilta, onko heillä ollut seksimorkkista. Kuuntele koko juttu alta.

Lähteet: YleX Etusivu