Hyppää pääsisältöön

Miksi hevosenlihaa on niin vähän tarjolla Suomessa?

Skandaali einesruuista löytyneen hevosenlihan ympärillä on vellonut Euroopassa jo jonkin aikaa. Hevosenliha on kuitenkin vähärasvaista ja usein hevonen on elänyt paremmissa oloissa kuin keskivertosika. Miksei sitä sitten myydä enemmän?

Illan valinta: Asioitko kaupan lihatiskillä? // Kuva: EPA

Suomen Hippos ry:n kehityspäällikkö Suvi Louhelaisen mukaan tällä hetkellä Suomeen tuodaan ulkomailta jopa miljoona kiloa hevosenlihaa ja kysyntä on kasvusuunnassa. Hevosia on Suomessa kaikkiaan 76 000, joista 4 000 poistuu vuosittain. Näistä vain 400 päätyy Louhelan mukaan teurastamolle.

- Ensinnäkin Suomessa on pitkät kuljetusmatkat hevostiloilta teurastamoille, jotka ottavat vastaan hevosia. Näitä on Suomessa 13 ja pääosin ne sijaitsevat Etelä-Suomessa. Hevosesta saa kilolta maksimissaan 50 senttiä, joten hevosen toimittaminen teurastamolle tulee melko kalliiksi, Louhelainen kertoo YleX Etusivulle.

Toisena syynä hevosenlihan vähäiselle tarjonnalle ovat tunteet.

- Hevonen on harrastustoveri, kilpakumppani ja ystävä. Tunnesyistä hevosen toimittaminen teuraaksi on vaikeaa. Usein hevonen pitää kuljettaa ja jättää teurastamolle itse, niin onhan se monille kova paikka, Louhelainen jatkaa.

Jotta suomalaiset hevoset saataisiin hyötykäyttöön, pitäisi Louhelaisen mukaan tietoisuutta hevosten teurastusmahdollisuuksista lisätä hevosalalla, sekä kertoa myös kuluttajille millainen hevonen on raaka-aineena ja miten siitä voi valmistaa ruokaa.

Louhelainen ei ole huolissaan lääkejäämien päätymisestä ihmiseen hevosenlihan mukaan.

- On olemassa hevosille annettavia lääkkeitä, jolloin lihaa ei voi käyttää ihmisravinnoksi. Hevosilla on kuitenkin tarkka lääkityskirjanpito, johon merkitään lääkkeiden käyttö. Kotimaista hevosenlihaa voi turvallisin mielin syödä, Louhelainen toteaa.

Lähteet: YleX Etusivu