Hyppää pääsisältöön

Mikä ihmeen bitcoin? Verkkovaluutan lyhyt oppimäärä

Hakkerien luoma sähköisen valuutan pörssinotkahdukset ovat viime aikoina puhuttaneet uutisissa. Mutta mikä bitcoin, eli bittiraha oikein on?

Bittirahasta on lyöty myös fyysisiä kolikoita, joiden toimintaperiaate on sama kuin lahjakorteilla. // Kuva: Yle

Pörssinotkahduksille altis bittiraha menetti tällä viikolla lähes puolet arvostaan. Internetissä luodun ”kolikon” dollareihin vaihtavan verkkopörssi Mr. Goxin mukaan arvon romahtaminen johtui järjestelmän viiveestä, mikä sai käyttäjät myymään rahansa paniikissa. Mr. Gox on tilapäisesti sulkenut kaupankäyntinsä ja uudessa tiedotteessaan Mr. Gox kertoo joutuneensa palveluhyökkäyksen kohteeksi.

Monille kuitenkin sana bitcoin ei kerro yhtään mitään. Ei hätää, tässä pintaraapaisu bittirahan toiminnasta.

Bittiraha, BTC tai ฿ on Wikipedian mukaan avoimeen lähdekoodiin pohjautuva digitaalinen valuutta, jonka loi Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho vuonna 2009.Yksi bitcoin on jaettavissa 100 miljoonaan pienempään yksikköön, joita kutsutaan satosheiksi.

Valuutta ei ole hallitusten tai keskuspankkien hallinnassa. Bittirahan arvo muihin valuuttoihin nähden määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Sen arvo määräytyy siis samalla tavalla kuin vaikkapa malmin.

Uutta bittirahaa syntyy, kun käyttäjät liittävät oman tietokoneensa kansainväliseen Bitcoin-verkostoon, joka valjastaa koneiden laskentatehon käyttöönsä. Käyttäjät saavat tästä palkinnoksi uutta bittirahaa. Toimintaa kutsutaan louhinnaksi. Louhinnasta saa sitä pienempiä palkkioita mitä enemmän verkossa on louhijoita. Monet louhijat ovatkin ryhtyneet yhteistyöhön kasvaneen kilpailun takia.

Uuden rahan syntymisen nopeus puolittuu neljän vuoden välein. Kaukaisessa tulevaisuudessa uutta rahaa ei enää tule liikenteeseen, sillä bittirahan maksimimäärä on 21 miljoonaa, kerrotaan harrastajien ylläpitämässä wiki-tietokannassa. Tällä hetkellä liikkeelle on laskettu noin 11 miljoonaa bittirahaa.

Suomessa bittirahalla voi bittiraha.fi-sivuston mukaan maksaa esimerkiksi Helsingissä ja Turussa toimivissa Vegemesta-ravintoloissa, Meidän klinikka -hammaslääkärissä sekä ATK-palveluita Turun alueella tarjoavassa Gigabitissä. Bittiraha.fi oli mukana myös tee-se-itse-kulttuurista kiinnostuneiden Polje sähköä, neulo graffiteja tai opi luomaan aikaa – viikonloppuna värkätään!.

Bittirahaa voit ruveta käyttämään hankkimalla koneellesi sähköisen bittiraha-lompakon. Bittirahaa vaihdetaan muihin valuuttayksiköihin useissa verkkopörsseissä, joista Mt. Gox on suurin. Euroihin bittirahaa vaihtaa muun muassa verkkopörssi Bitcoin-24.

Lähteet: Yle, Bittiraha.fi