Hyppää pääsisältöön

Mehujää, skootterin läpimurto vai WTC-iskut? Uusi kone kertoo sukupolvesi kokemukset!

Joidenkin mielestä tietynlainen mehujää on jättänyt pysyvän jäljen kokonaisen sukupolven kokemuksiin. Nettiin avattu sukupolvikokemuskone on kerännyt lyhyessä ajassa satoja sukupolvikokemuksia.

Onko tässä sinun sukupolveasi yhdistävä merkittävä kokemus? // Kuva: Warner Bros.

Tuntuuko sinusta siltä, että suurinpiirtein kaikkia sinun ikäisiäsi yhdistävät monet samanlaiset tärkeät kokemukset? Onko sukupolvikokemuksesi Pokémon-korttien kerääminen, Harry Potter -buumi, WTC-iskut syyskuun 11. päivänä, Facebook-kaveripyynnön panttaaminen ihastukselta vai prinsessa Dianan kuolema?

Nettiin on avattu sukupolvikokemuskone, joka listaa tietyn ikäisten ihmisten niin sanottuja avainkokemuksia. Kun koneeseen syöttää syntymävuotensa, saa eteensä listauksen kokemuksista.

Sukupolvimasiinan takaa löytyy Helsingissä asuva, tekniikasta ja popkulttuurista kirjoittava, toimittaja Olli Sulopuisto. Hän kertoo turhautuneensa median viljelemään sanaan.

- Manailin ensin Facebookissa sitä, miten sukupolvikokemus-termiä heitellään pirusti ympäriinsä mediassa. Kaveri kommentoi siihen, että pitäisi olla joku vekotin, josta voi tarkistaa, mitä kaikkea on missannut, Sulopuisto sanoo.

34-vuotias Sulopuisto keräsi nopeasti tuttavapiiristään vajaat nelisen sataa muistoa, jotka hän syötti yhdessä illassa koneeseensa. Hän kutsuu sitä leikkimielisesti myös nostalgiakoneeksi.

- Ihmisten lähettämiä muistoja on koneen avaamisen jälkeen kertynyt lähemmäs tuhat, enkä ole ehtinyt käymään läheskään kaikkia niistä läpi.

"Kiinnostavaa on se, mitä puuttuu"

Yhdeksi kohdaksi kokemuslistassa on päässyt esimerkiksi vuoden 2001 kokemus siitä, miten pitkään teinien suosiossa ollut mopo menetti ylivoimaisen asemansa skootterille. Sulopuisto sanoo, että kiinnostavaa on se, mitä kaikkea on vielä jakamatta.

- Olemme puhuneet kaverieni kanssa siitä, että on kiinnostavaa, mitä kokemuksia puuttuu. Esimerkiksi se, kun markat vaihtuivat euroihin, puuttui pitkään.

Näyttää siltä, että joidenkin kokemusten välillä on melkoinen välimatka. Sulopuisto kertoo, miten toiset kertovat Itämerellä uponneesta Estonia-laivasta tai Itä- ja Länsi-Saksan erottaneen Berliinin muurin murtumisesta, kun toisilla kokemukset ovat arkipäiväisempiä.

- Siellä on kaiken maailman mehujää-muisteloita. Tämän tyyppiset ääripäät tuntuvat korostuvan vastauksissa.

Sukupolvikokemuksia suoltavaan koneeseen voi lähettää omia avainkokemuksiaan.