Hyppää pääsisältöön

Mediatutkija: Ärsyttävä arkihaaste on tulevaisuuden kannalta arvokas tempaus

Sosiaalisessa mediassa ärtymystä herättävällä #arkihaaste-tempauksella saattaa muutamien kymmenien vuosien kuluttua olla suurta arvoa tutkijoille.

Illan valinta: Pitääkö tiskien huuhteluveden olla kylmää vai kuumaa? // Kuva: Viki

#Arkihaaste tuntuu tunkevan esiin jokaisesta loukosta: Instagram, Facebook ja jopa Twitter pursuavat haasteeseen osallistuneiden kuvia omasta arjestaan. Journalismin ja median tutkija Maria Lassila-Merisalo on huomannut, että Facebookissa maaliskuusta lähtien kiertävä arkihaaste on herättänyt myös poikkeuksellisen voimakasta ärtymystä.

- Yliannostus on suurta. Kyllä tämä arkihaaste on herättänyt yllättävän voimakkaita reaktioita. Syitä on monia: toisia ärsyttää, jos arjen kuvat ovat liian kauniita, sokerikuorrutteisia tai jos kuvat ovat teknisesti liian hyviä. Myös huonolaatuiset ja tylsät arkikuvat saattavat ärsyttää, Lassila-Merisalo tuumaa Yle Uutisten haastattelussa.

Facebookissa on yli kaksi miljoonaa suomalaista. Arkihaaste on saanut myös täysin uutta väkeä liikkeelle. Aiemmin passiiviset Facebook-käyttäjät ovat aktivoituneet jakamaan arkikuviaan.

Lassila-Merisalon mukaan syynä saattaa olla se, että monet eivät tavallisesti osaa luontevasti kuvata omaa elämäänsä ja pitää sitä merkityksellisenä, mutta haaste antaa siihen nyt luvan. Tutkijan mielestä arkihaaste-valokuvat voivat olla tosi ilahduttavia 20-30 vuoden päästä.

- Nyt arjen asioihin ei kiinnitä huomiota, mutta ne ovat nykypäivän sosiologiaa ja niiden tallentaminen voi olla arvokasta myöhemmin.

Lähteet: Yle Uutiset