Hyppää pääsisältöön

Marvel kosiskelee uusia lukijoita: Ukkosenjumala Thor on nykyään nainen

Sarjakuvatalo Marvel Comics ilmoittaa, että uudessa Thor-tarinassa Mjolnir-vasaraa heiluttaa nainen. Sarjakuvatutkija Laura Antolan mukaan muutoksella haetaan lisää naislukijoita.

Thor on nykyään nainen // Kuva: Marvel Comics

Vaikka naiset ovat eräiden tahojen mukaan yhä liian monimutkaisia animoitaviksi tietokonepelien päähenkilöiksi, sarjakuvien puolella naishahmoille annetaan tilaa. Syksyllä julkaistavassa Thor-tarinassa miespuolinen Thor ei ole enää vasaransa arvoinen, joten Mjolniriin tarttuu naishahmo. Uusi sarja on Jason Aaronin kirjoittama, ja sen piirtämisestä vastaa Russell Dauterman.

Turun yliopistolla sarjakuvista väitöskirjaa tekevän Laura Antolan mukaan ei ole tavatonta, että supersankarin titteli siirtyy henkilöltä toiselle. Nainen on ennenkin ottanut miehen sankari-identiteetin.

- Ensimmäisenä tulee mieleen X-Men-hahmo Banshee, joka on irlantilainen mies. Bansheen tytär ottaa isänsä hahmon, kun alkuperäinen sankari kuolee, Antola kertoo.

Antolan mukaan muutoksella haetaan todennäköisesti lisää lukijoita naisten kasvavasta kohderyhmästä. Samantyylistä muutosta on käytetty aikanaan, kun Hämähäkkimies-sarjakuvalle tahdottiin lisää latinalaisamerikkalaista yleisöä.

- Peter Parker lopetti hommat ja hänen tilalleen tuli hispaano mies, koska tahdottiin ottaa sitä yleisöä huomioon, Antola sanoo.

Myös Musta Leski on Mjolnirin arvoinen

Musta Leski // Kuva: Marvel

Sarjakuvasankarin ammatti ei ole aina liitoksissa hahmon todelliseen identiteetin. Thorin voimien siirtyessä hahmolta toiselle myös Thor-titteli vaihtaa omistajaa. Samalla tavoin DC Comicsin Vihreän Lyhdyn ammatti kiertää hahmolta toiselle, ja nykyinen Mustanaamio on jo 21. samanniminen oikeudenpuolustaja.

Antola muistelee, että myös S.H.I.E.L.D.-erikoisjoukkoihin kuuluva Musta Leski on nostanut Thorin vasaraa. Hahmo ei ole kuitenkaan koskaan ottanut ukkosenjumalan identiteettiä itselleen.

Tähän asti Musta Leski on ollut ainoa naispäähenkilö Yhdysvalloissa huippusuositussa The Avengers -sarjassa. Antolan mukaan puolet sarjan lukijoista on jo nyt naisia.

- Marvel varmaan petaa tällä lisää suosiota The Avengers -porukalle, Antola sanoo.

Thorista on aiemminkin ollut naispuolinen versio, varsinaisen Thorin apurina toiminut Thor Girl. Uuden sarjan kirjoittaja Aaron painottaa kuitenkin Marvelin tiedotteessa, että nyt Thorin virallinen titteli todella siirtyy naiselle.

- Tämä ei ole she-Thor. Tämä ei ole lady Thor. Tämä ei ole Thorita. Tämä on THOR. Marvel universumin yksi ja oikea Thor, Aaron kertoo.

Marvel tiedottaa, että Thorin muutos naiseksi tulee olemaan yksi shokeeraavimmista ja ihmeellisimmistä muutoksista, mitä hahmolle on tapahtunut. Siitäkin huolimatta, että keväällä 1986 _Thor-_sarjakuvissa seikkaili vasaraa heiluttava sammakko.

Lähteet: Marvel Comics, YleX