Hyppää pääsisältöön

Marimekon ja Iittalan tehtaan ratsannut: Miksiköhän asioihin ei puututtu etukäteen

Suomalaisyritysten Thaimaan tehtaalla käynyt Finnwatchin toiminnanjohtaja pitää mielenkiintoisena sitä, että työntekijöiden kurjat olosuhteet esiteltiin hänelle peittelemättä.

Lasi yläpuolelta kuvattuna. Lasissa jääpaloja. // Kuva: Yle / Heli Kaski

Suomalaisen designin maine koki tänään kolauksen, kun Finnwatch julkaisi raportin, jossa kerrottiin, miten Iittalan ja Marimekon alihankkijatehtaan olot ovat kaikkea muuta kuin reilut. Yritysten eettisyyttä tarkkaileva Finnwatch vieraili thaimaalaistehtaassa, jossa työntekijät joutuvat työskentelemään terveytensä uhalla ja liian pienellä palkalla.

- Kiinnostavaa on se, että meidän vierailu tehtailla oli sovittu etukäteen ja silti nämä puutteet olivat ihan selvästi nähtävillä, Finnwatchin Sonja Vartiala toteaa YleX:lle.

YleX Etusivussa haastateltu Finnwatchin toiminnanjohtaja uskoo, että heille näytettiin kyseenalaisia työoloja sattumalta.

- Ilmeisesti alihankkijan työnjohto siellä ei ymmärrä työsuojelun tärkeyttä. Suomalaiset asiakkaat puolestaan eivät todennäköisesti pystyneet viestittämään tehtaille riittävän tarkasti, että kyseessä on tärkeä asia.

Molemmat mainitut design-brändit sanovat valvovansa alihankkijoitaan. Ongelmat on Iittalan ja Marimekon mukaan löydetty jo ennen Finnwatchia, mutta niitä on vaikea muuttaa. Vartiala uskoo, että olot muuttuvat hitaasti julkisen keskustelun seurauksena.

- Fiskars ja Marimekkko lupaavat, että heidän tuotteensa tehdään tietyissä oloissa. Heidän pitäisi myös varmistaa, että kunnianhimoiset yritysvastuulupaukset pitävät. Nyt näyttää siltä, että todellisuus on kaukana siitä, mitä kuluttajille luvataan.

Päivitetty 11.12.2013 klo 8:27. Jutussa kerrottiin virheellisesti Fiskarsin omistavan sekä Marimekon, että Iittalan.

Kuuntele haastattelu kohdasta 17:40.

Lue myös:
Suomalaisyritykset Finnwatchin raportista: Puutteet olivat tiedossa
Finnwatch: Marimekko salasi tiedot Thaimaan-tehtaasta

Lähteet: YleX Etusivu