Hyppää pääsisältöön

Liigapelaajien edustaja: Macho-kulttuuri estää osaltaan kaapista ulos tulon

Suomessa pelaavien kiekkoammattilaisten edustaja sanoo, että joukkueissa on tilaa kaikenlaisille seksuaalisille suuntautumisille.

Kuvassa jääkiekko ja jääkiekkomailan lapa YleX:n pinkillä sohvatyynyllä. // Kuva: Timo "Timppa" Launonen

Keskustelu käy kuumana siitä, Tamminen homokommenteista: En jatka tätä debattia – älkää vetäkö mua siihen mukaanHelsingissä järjestetyssä paneelikeskustelussa. Kaikki sai alkunsa siitä, kun näyttelijä ja muusikko, Roope Salminen, kertoi oman näkemyksensä Facebook-päivityksessä. Salminen oli kysynyt tilaisuudessa Tammiselta, miksi yksikään suomalainen huippukiekkoilija ei ole uskaltanut tulla kaapista ulos.

- Mitä Liiga, Jääkiekkoliitto tai lajiyhteisö ovat viime vuosina tehneet ongelman ratkaisemiseksi, Salminen kirjoitti.

Muun muassa Liiga-pelaajia edustavan Suomen Jääkiekkoilijat ry:n eli pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela sanoo, että suomalaiseen kiekkoiluun mahtuvat kaikki pelaamaan. Yhdistyksen jäsenenä on yli 95 prosenttia pääsarjatason pelaajista ja enemmistä Mestiksen pelaajista.

- Meillä on ammattilaisina pelaamassa vasenkätisiä, ruskeasilmäisiä, hörökorvaisia ja kaikenlaisia eri uskontokuntia edustavia ihmisiä. Mun mielestä on luonnollista, että meidän joukossa on myös todennäköisesti eri tavalla seksuaalisesti suuntautuneita ihmisiä, Jarmo Saarela sanoo YleX:lle.

"Näistä asioista on keskusteltu"

Suomessa ei ole vielä nähty jääkiekon pelaajan tulevan ulos kaapista. Suomessa ei ole vielä nähty jääkiekon pelaajan tulevan ulos kaapista. Oman seksuaalisuuden julkituomiseen liittyvät ongelmat nousivat otsikoihin viimeksi alkuvuodesta, kun kansanedustaja ja Suomen jääkiekkoilijat ry:n puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo kommentoi aihetta Radio Novan haastattelussa.

Wallinheimo arvioi, että moni homo saattaa jättää kertomatta seksuaalisuudestaan, etteivät joukkuekaverit joutuisi sen takia tahtomattaan julkisuuteen kommentoimaan aihetta. Entinen huippukiekkoilija sanoi lisäksi, että homous saatetaan piilottaa vastustajajoukkueiden takia. Hän pahoitteli myöhemmin sanojaan ja toivoi, että kylmässä ja kovassa jääkiekkomaailmassa voitaisiin olla avoimemmin omia itsejään.

Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela kertoo, miksi hänen mielestään homous yhä kätketään.

- Uskoisin, että siinä on kyse jääkiekon tietyllä tavalla varsin lainausmerkeissä miehisistä perinteistä. Se on varmaan osasyy. Jos ja kun siellä olisi tällaisia tapauksia, niin macho-kulttuuri estää osaltaan julkisuuteen tulemista. Siinä on todennäköisesti jotain leimautumisen pelkoa ja ajatus siitä, että kaikki eivät tätä asiaa ehkä hyväksyisi, Saarela sanoo.

Suomen Jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtaja lisää, että pelaajayhdistykselle kelpaavat kaikki kaukalossa luistelevat seksuaalisuuteen katsomatta.

- Näistä asioista on yhdistyksessä keskusteltu. Homot ovat meille ihan tasavertaisia jääkiekkoilijoita siinä missä kaikki muutkin.

Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajan mielestä asian jatkuva esiin nostaminen urheilun yhteydessä saattaa itse asiassa vaikeuttaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien elämää.

- Mun mielestä on ihan hassua keskustelua, että haetaan sitä, että kuka sieltä ensimmäisenä tulee. Urheilijat ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Heissä on hyvin eri tyyppisiä ihmisiä ja mun mielestä tästä ei tarvitsisi niin kauheasti edes meteliä pitää. Jos sitä ei niin kauheasti huomioitaisi, niin voi olla, että olisi helpompikin sitten olla oma itsensä.

Lue myös: Tamminen homokommenteista: En jatka tätä debattia – älkää vetäkö mua siihen mukaan

Muokattu 22.9.: Tarkennettu Sinuhe Wallinheimon kommenttien sisältöä, jotka hän antoi Radio Novalle.