Hyppää pääsisältöön

Läppäreitä, Aarnion arvokkaita tuoleja ja kassillinen vintage-Arabiaa – löytöretkellä roskalavalle

Lauantaina Roskalava Turku -Facebook-ryhmässä ilmiannettiin keskustassa sijaitseva roskalava, jonne viestin perusteella on hylätty puuarkku, kevytlentokoneita, sohva ja läppäri. Sinne siis!

Roskalava matto // Kuva: Maria Rautio

Facebookin roskalavabongaus-sivustoilla käy melkoinen kuhina ja esimerkiksi Roskalava HKI -sivustolla on lähes 6 000 jäsentä. Sivuilla on jaettu roskalavojen sijaintien lisäksi myös tarinoita parhaista roskalavalöydöistä, joita piisaa kassillisesta Arabian vintage-astioita Eero Aarnion suunnittelemiin, yli sadan euron arvoisiin Upo-tuoleihin. Monet penkojat ovat kommenttien mukaan saaneet saaliikseen jopa arvoesineitä kultakoruista aitoihin helmiin.

Turun pääkirjaston lähellä sijaitsevalla roska- eli vaihtolavalla ei enää mainostettua puuarkkua näy, mutta sen sijaan lavalla näyttäisi olevan perusroskan lisäksi roinaa muovisesta joulukuusesta hattuhyllyyn ja erilaisista matoista kauko-ohjattavaan helikopteriin. Nopeasti käy ilmi, että tyhjennyksen kohteena on ollut turkulaisen pienoislentokoneyhdistyksen tilat.

Parin minuutin varovaisen kuikuilun ja valokuvailun jälkeen paikalle ilmestyy myös muita uteliaita, jotka kokeneemmin ottein kiipeävät lavalle sisään. Lavalta bongataan muun muassa käynnistyvä läppäri, kasoittain vanhoja kirjoja ja jopa avaamaton keittiöveitsipaketti. Muutamat talon asukkaat kävivät muistuttamassa penkojia jättämään roskalava ”siistiin kuntoon”, mutta muuten dyykkaajien annettiin vapaasti dyykata.

Kierrätyshenkistä aarteenetsintää

Roskalavoja penkovan, Turussa asuvan Lotan dyykkausta eivät ohikulkijat tai asuntojen tyhjentäjät ole tulleet paheksumaan.

- Ehkä joku joskus vähän tuijottaa, mutta ei se minua liikuta. Joskus ohikulkijat saattavat suhtautua positiivisestikin ja tulevat uteliaina katsomaan mitä siellä lavalla niin kiinnostaa.

Syyt roskalavadyykkaamiseen voivat olla taloudelliset tai ekologiset, mutta siinä on myös piirteitä tietynlaisesta urbaanista aarteenmetsästyksestä.

- Kaikki nuo syyt pätevät minuun, mutta kyllä se aarteenmetsästys on suuri osa. Löysin kerran kuolinpesälavalta puisen rasian, joka sisälsi upeita vintage-rintaneuloja ja mustavalkovalokuvia edesmenneen nuoruudenseikkailuista. Varmistin kämppää tyhjentäviltä useaan otteeseen, onko koko kuolinpesä varmasti menossa roskikseen ja haittaako jos pengon. On ehkä outoa, että mulla on jonkun tuntemattoman henkilön muistoja kirjahyllyssä, mutta vaalin niitä kyllä, Lotta kertoo.

Saako roskalavalta ottaa tavaraa?

Monille roskalavoille hylätyt, käyttökelpoiset tavarat tulevat tarpeeseen, mutta Lassila & Tikanojan viestintäpäällikkö Hanne Mäkelän mukaan vaihtolavoille hylättyjen tavaroiden ottaminen ei ole sallittua.

- Sopimuksemme mukaan siinä vaiheessa, kun jäte on jätetty L&T:n omistamaan keräysvälineeseen, siirtyy sen omistusoikeus L&T:lle.

Dyykkaukseen ei ole Mäkelän mukaan L&T:n puolesta kuitenkaan puututtu.

- Lähtökohtaisesti vaihtolavat on tarkoitettu jätteelle, eli sinne ei pitäisi päätyä käyttökelpoista tavaraa. Käyttökelpoiselle tavaralle oikea osoite ovat kierrätyskeskukset, jotka tänä päivänä jopa noutavat tavaran asiakkaan kotoa, Mäkelä muistuttaa.

Alla olevat kuvat ovat kaikki otettu samasta vaihtolavasta Turun keskustassa lauantaina 13. lokakuuta. Laitoimme kuvauksen jälkeen "lavapenkojakoodin" mukaisesti tavarat takaisin lavalle.

Lähteet: YleX