Hyppää pääsisältöön

Lähes puolet suomalaisnaisista kokee elämässään miehen tekemää väkivaltaa tai sen uhkaa

YleX Etusivun vieraana kävi tänään väkivaltaobervatorion puheenjohtaja Katariina Heikkinen.

Katariina Heikkinen YleX Etusivun vieraana

Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio on osa European Women’s Lobbyn EWL European Observatory against Violence against Women -observatoriota, joka toimii naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

- Me seurataan lainsäädäntöä ja julkista keskustelua. Meillä on näkyvimpänä tapahtumana joka marraskuun 25. päivä YK:n kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan päivä. Me järjestetään Valoa, ei väkivaltaa -tapahtuma, joka oli nyt viime sunnuntaina yli 30 paikkakunnalla Suomessa, Heikkinen kertoo.

Katariina Heikkinen myöntää, että myös naiset lyövät miehiä, mutta useimmissa tapauksissa nainen on väkivallan uhri.

- Kyllähän naisetkin lyö. Väkivalta vaan sattuu olemaan tosi sukupuolittunut ilmiö. Parisuhdeväkivallasta suurin osa kohdistuu naisiin eli tekijöinä ovat miehet ja uhreina naiset. Se liittyy kaikkeen muuhunkin sukupuolten väliseen eriarvoisuuteen, Heikkinen perustelee.

Suomen väkivaltaluvut ovat kansainvälisesti verrattuna suuret.

- Kyllä Suomessa väkivaltaa esiintyy todella paljon. Tutkimusten mukaan naisista lähes puolet eli 43, 5 prosenttia kokee elämässään miehen tekemää väkivaltaa tai sen uhkaa. Se on tosi iso määrä, Heikkinen toteaa.

Myös viimeaikoina paljon otsikoissa olleiden perhesurmien taustalla on usein aiempaa perheväkivaltaa.

- Kyllä siellä on paljon. Näissä perhesurmissa, joissa puoliso on surmattu, niin hän on ollut se ensisijainen kohde. Monesti surmaaja ajattelee lapsia kostona, ne joutuvat sijaiskärsijöiksi, Heikkinen sanoo.

Väkivaltaobervatorion puheenjohtaja toivoo, että lähipiiri puuttuisi perheväkivaltaan.

- Jos sattuu ulkopuolisena tällaisesta tietämään, niin kannattaa jossain rauhallisessa tilanteessa ottaa asia esille. Kuunnella tätä uhria ja osoittaa ja sanoa, että näin ei täydy olla ja tällaisesta suhteesta voi lähteä ja hakea apua, Heikkinen neuvoo.

Katariina Heikkisen mukaan Suomessa on tällä hetkellä liian vaikeaa hakea apua.

- Suomessa on toki monenlaisia palveluita, mutta uhrilta odotetaan vahvaa toimijuutta ja siksi avun hakeminen voi olla vaikeaa. Kolmasosa uhreista hakee apua viranomaisilta, mutta neljä kymmenestä ei kerro kenellekään. Se koetaan niin häpeällisenä asiana ja väkivalta haavoittaa uhria niin kokonaisvaltaisesti. Voi olla myös taloudellisesti vaikeaa lähteä suhteesta, Heikkinen sanoo.

Lähteet: YleX