Hyppää pääsisältöön

Kymmenet tuhannet koe-eläimet kärsivät kivusta

Suurimmalle osalle koe-eläimistä aiheutetaan jonkinasteista kipua. Alkuvuonna kohtalaista kipua on kokenut noin 17 000 eläintä.

Eläinkoe - kuvituskuva // Kuva: EPA/WALTRAUD GRUBITZSCH

Suurin osa eläinkokeista aiheuttaa koe-eläimelle lievää tai kohtalaista kipua, kirjoittaa Yle Uutiset. Eläinkoelautakunta Ella on julkaissut tiivistelmiä. joiden mukaan alkuvuonna tehdyistä kokeista seitsemän tuotti eläimelle kohtalaista kärsimystä. Lievempää kipua aiheuttavia testejä tehtiin kuusi. Lisäksi kahden kokeen vakavuusluokkaa ei määritelty.

Lievällä kivulla tarkoitetaan esimerkiksi neulanpistoa ja kohtalaista kipua voi aiheuttaa muun muassa kirurginen toimenpide nukutuksessa. Ella kertoo Yle Uutisille, että vakavaa kipua aiheuttavia eläinkokeita ei ole julki olevissa tiivistelmissä yhtään, mutta niitä on kuitenkin tehty muutama.

Ellan julkaisemien tiivistelmien mukaan viime vuonna eläinkokeita tehtiin yli 120 000 koe-eläimelle. Eläinkoelautakunta Ella arvioi jokaisen eläinkokeen hyödyt ja haitat erikseen. Mitä suurempi haitta kokeesta on eläimelle, sitä suurempi sen hyöty pitää olla. Niin sanotuiksi hyödyllisiksi eläinkokeiksi arvioidaan sellaisia testejä, joissa esimerkiksi etsitään hoitomenetelmiä syöpään.

Eläinsuojeluliitto Animalian mielestä eläinkokeita pitäisi arvioida eettisesti, eikä kivun laadun kannalta. Animalian mielestä esimerkiksi mielenterveydelliset eläinkokeet ovat epäilyttäviä, koska ihmisen ja eläimen erot ovat niin valtavat.

Lue myös Yle Uutisten laaja artikkeli aiheesta.

Lähteet: Yle Uutiset, Eläinkoelautakunta