Hyppää pääsisältöön

Kuutti verkossa ei häiritse mielenrauhaa: Norppakeskustelu käy kuumana

Luonnonsuojelijan YouTubeen lataamassa videossa Savonlinnalaiset kalastajat vastustavat Saimaannorpan suojelusta aiheutuvaa kalastusrajoitusta.

Saimaannorppia esiintyy vain Suomessa // Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Luonnonsuojelija- ja elokuvaaja Juha "Norppa" Taskinen on ladannut YouTubeen Savonlinnassa kuvatun videon, jossa esimerkiksi kalastajat, vesialueiden omistajat sekä kalastusosakaskuntien jäsenet keskustelevat Saimaannorpan suojelusta kovasanaisesti.

Videolla kuullaan muun muassa meneillään olevasta kyberhyökkäyksestä, jossa levitetään valheellista tietoa verkkokalastuksen vaikutuksesta norppakantaan. Erään keskustelijan mielestä sukupuutto on väistämätön lajien kehityksen kannalta, kun toinen kommentoi, ettei kuutti verkossa häiritse mielenrauhaa yhtään.

Videolla esiintyvien keskustelijoiden mielestä netissä esiintyvä kirjoittelu Saimaannorpan puolesta on valetta ja propagandaa.

Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä ja sitä esiintyy vain Suomessa. WWF arvioi, että norppia on nykyään noin 310. Saimaannorpan suojelun tavoitteena on nostaa norppakanta 400 yksilöön vuoteen 2025 mennessä, jolloin laji ei olisi välittömän sukupuuton uhassa.

Saimaannorppaa suojellaan muun muassa vapaaehtoisilla ja lakisääteilissä kalastusrajoituksilla. Kuutit eivät osaa varoa kalaverkkoja, joten norpan sivusaaliskuolleisuus on edelleen korkeahko.

Katso alta koko keskustelu:

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä City.fi.

Lähteet: Juha Taskinen, YouTube, WWF, City.fi