Hyppää pääsisältöön

Kuuletko Cthulhun kutsun? Klassikkohirviö on kulkenut pulp-lehdistä pehmoleluihin

Lähes sata vuotta vanha kauhukirjallisuuden klassikko, jumalolento Cthulhu, on kiivennyt kioskikirjallisuuden sivuilta uuteen arvostukseen pop-kulttuurissa. Kirjailija H.P. Lovecraftin koottujen teosten viimeinen osa julkaistaan suomeksi syyskuussa.

Cthulhu // Kuva: Yle

Ikivanha kauhu uinuu meren pohjassa, Antarktiksen ikiroudassa tai autiotalon kellarissa. Joka sen kohtaa, tulee hulluksi.

Sanoinkuvaamattomat kauhut, pahansuovat muinaiset jumalolennot ja niiden vaikeasti lausuttavat nimet olivat Howard Phillips Lovecraftin (1890 – 1937) tavaramerkki kauhukirjailijana. Omana aikanaan Lovecraftin tekstit ilmestyivät halvoissa lukemistolehdissä, kute pulp-lehti Weird Talesissä.

Suomalaisten saataville Lovecraftin tekstejä on tuonut nyt jo eläkkeellä oleva kustantaja Markku Jalava.

- Lovecraft oli nälkätaiteilija, joka sai varsin niukasti toimeentulonsa kirjoittamisesta. Vasta hänen kuolemansa jälkeen hänen tekstejään koottiin koviin kansiin. Mutta hän vei kauhugenreä eteenpäin. Hänen suurin esikuvansa oli Edgar Allan Poe ja hän kehitti teemoja pidemmälle soveltamalla novelleihinsa okkultismin tuntemustaan, Jallava kertoo Yle Uutisille.

Tänä syksynä Jalavan työ Lovecraftin parissa tulee päätökseen, kun hänen toimittamansa kuusiosaisen Koottujen teosten viimeinen osa julkaistaan. Yhtä lukuun ottamatta kaikki Lovecraftin novellit sisältävä kirjapaketti on laajin englanninkielisen maailman ulkopuolella julkaistu katsaus kirjailijan tuotantoon.

- Ne ovat yhä oikeasti kauheita. Lukijat saavat hänen novelleistaan väristyksiä. Ne herättävät voimakkaita tunteita, Jalava selittää Lovecraftin nykysuosiota.

Kauhuikonista pehmoleluksi

Cthulhu // Kuva: Yle

Lovecraftin tekstit olivat pitkään vain kauhukirjallisuutta lukevien pienten piirien juttu. 1980-luvulla hänen tekstinsä tulivat kuitenkin laajempaan tietoisuuteen hevimusiikin maailmanvalloituksen alkaessa.

- 1980-luvulla tulivat ensimmäiset sanoitukset, jotka käsittelivät Cthulhu-mytologiaa. Tunnetuimpia suoraan Cthulhuun viittaavia kappaleita on Metallican instrumentaali Call of Ktulu, jossa nimi on varmastikin tarkoituksella kirjoitettu väärin, sanoo Lovecraft-harrastaja Joonas Widenius.

Vuosituhannen vaihteessa Cthulhusta on tullut populaarikulttuurin yhteistä omaisuutta. Ikoninen lonkeroparta on nähty televisiossa South Parkissa kuin Simpsoneissakin, se on esiintynyt sanomalehtien pilakuvissa, islantilaisen Hugleikur Dagssonin uudessa pilakuvateoksessa ja siitä on tehty jopa hellyttäviä pehmoleluja.

Isompaa näkyvyyttä on saatu odottaa. Guillermo del Toro ja Tom Cruise suunnittelivat pitkään ison budjetin elokuvaa Hulluuden vuorilla -tarinasta. Elokuvahanke kuitenkin kariutui. Uusimpia uutisia Lovecraft-rintamalla on se, että muun muassa Vartijat-sarjakuvasta tuttu Alan Moore suunnittelee sarjakuvaa kirjailijan elämästä.

Moni Lovecraftia tunnetumpi kirjailija on kirjoittanut Cthulhu-mytologiaan liittyviä tarinoita ja vielä useampi mainitsee "isoisä Cthulhuksi" itseään kutsuneen kirjailijan esikuvakseen. Suomessa Cthulhu-pastisseja ovat kirjoittaneet muun muassa S. Albert Kivinen ja Boris Hurtta.

Sytykkeenä uuden pelko

Lovecraft on tullut suosituksi ristiriitaisesta persoonastaan huolimatta. Vaikka hänen visionsa kauhukirjailijana olivat vuosikymmeniä aikaansa edellä, olivat hänen henkilökohtaiset mielipiteensä vanhoillisia jopa oman aikansa amerikkalaisiin nähden.

- Kyllä hän oli selväjärkinen, mutta mielipiteiltään ultrakonservatiivi ja militaristi. Hän sanoi itse, että oli syntynyt väärälle vuosisadalle. Hän olisi mielestään kuulunut 1700-luvulle, Jalava kertoo.

Lovecraft esimerkiksi inhosi Yhdysvaltoihin muuttaneita siirtolaisia, eikä peitellyt mielipiteitään kirjeenvaihdossaan. Kirjeiden lehdillä osansa saivat niin italialaiset, mustat ja juutalaiset kuin suomalaisetkin.

Wideniuksen mukaan Lovecraftin mielipiteissä oli kyse uuden pelosta, joka johtui suppeasta elinpiiristä ja kokemuspiiristä.

- Sehän ei kohdentunut pelkästään ulkomaalaisiin, vaan pahimpina aikoina myös ulkopaikkakuntalaisiinkin. Hän kuitenkin ymmärsi, että kauhu perustuu hyvin pitkälle asioiden tietämättömyyteen, ymmärtämättömyyteen ja ennalta-arvaamattomuuteen. Ihmisen elämässä on aina kauhua se, kun ei pystytä ennustamaan jotakin, Widenius sanoo.

Lue lisää Yle Uutisten sivuilta: Yhä useampi kuulee Cthulhun kutsun

Lähteet: Yle Uutiset