Hyppää pääsisältöön

Kotimainen DJ-pariskunta mastATron: Välillä väittelyltä ei vältytä

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia Kellarin bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Viime viikon parhaaksi Kellari-artistiksi YleX:n musiikkitoimittajat tänä vuonna Helsingissä perustetun DJ-kaksikko mastATronin.

mastATron // Kuva: mastATron

Viime viikon neljästä Kellari-artistista Uuden musiikin iltavuoron musiikkitoimittajat Juhani jaPirita valitsivat viime viikolla vain kuukausi sitten Jenni Inbergin ja Jukka Vehmaksen perustaman mastAtron

- Biisi nappaa heti mukaansa rullaavalla reggae-danchall -meiningillä. Biisin mitta on oikeassa suhteessa sisältöön. Kahden Dj:n (jotka ovat vielä pari!) mieltymyksien yhdistäminen samaan pakettiin on toiminut näppärästi. Tiimi toimii hyvin, mutta oma suunta kaipaa vielä hieman selkeyttä. Lähestymistä kannattaa rukata hieman minimalistisempaan suuntaan, jolloin kuulijalle ei jää tunnetta että yhteen biisin on haluttu laittaa kaikki soundit jotka miellyttää. Muuten erittäin OK, musiikkitoimittajat neuvovat.

Kuuntele

Milloin ja miten perustettu?

- Olemme dj/tuottaja-pariskunta, ja tehneet omia sooloprojekteja rankemman konemusiikin parissa jo useamman vuoden. Viime syksynä sitten teimme päätöksen tuottaa musiikkia yhteisvoimin, ja yhteinen sävel löytyi niin sanotusta bassomusiikista, josta me molemmat kovasti tykkäämme rankemman konemusiikin ohella.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Omia henkilökohtaisia saavutuksia toki löytyy musiikin parista jo jonkin verran molemmilta, mutta koska yhteisprojektimme on vasta tuore tapaus, ovat radiosoitot meille ensimmäisiä hyviä saavutuksia. Valinta parhaaksi Kellari-artistiksi oli aivan mahtava juttu! YleX:llä biisimme Start The Fire on Uuden musiikin iltavuoron lisäksi soinut Dj Orionin ohjelmassa. YleX:n lisäksi biisimme ovat soineet myös kilpailevilla radiokanavilla.

Paljonko olette keikkailleet, millainen live-esiintyjä yhtye on?

- mastAtron aliaksella emme toistaiseksi ole vielä keikkailleet, sillä "julkaisimme" projektin vasta viime kuussa. Tietenkin toivomme tulevaisuuteen paljon keikkoja! Omien keikkojen lisäksi olemme soittaneet kyllä myös yhteisiä dj-keikkoja, ja keikkoja onkin yhteensä jo satoja takana. Toistaiseksi keikkailemme niin sanotusti dj-pohjaisesti, mutta tarkoituksemme on kehittää hommaa livempään suuntaan. Niin live- kuin dj-keikoissa pidämme tärkeänä energistä esiintymistä sekä tietenkin vuorovaikutusta yleisöön.

Mihin bändinä tähtäätte, onko vain harrastus vai haluatteko bändistä ammatin?

- Se että voisi tehdä ylipäätään töitä musiikin parissa on tietysti salaisena haaveena, mutta tällä hetkellä teemme hommaa vielä harrastuspohjalta. Tulevaisuus näyttää mihin tämä johtaa.

Mitkä ovat yhtyeenne esikuvat?

- Haemme vaikutteita monista eri genreistä ja diggailemme eri juttuja eri artisteilta, ja onkin vaikea laittaa jotain tiettyä esikuvaksi ylitse muiden.

Mikä on bändin roolitus biisinteossa?

- Ideointi biiseihin tulee meiltä molemmilta, ja kun pariskunta olemme - välillä väittelyiltä ei vältytä ja on tehtävä kompromisseja! Ja jos jotain pitäisi eritellä, niin Jukan vahvuuksia ovat rummut ja melodiset elementit ja Jennin taas bassosaundit ja hienosäätäminen.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli? Onko kielellä suuri merkitys?

Meistä on tärkeää että konemusiikissakin on mukana vokaaleja, tai vähintään puhesampleja. Se antaa enemmän tunnetta biiseihin. Tulevaisuuteen on suunnitteilla myös biisejä joissa laulu ja sanat ovat suuremmassa roolissa mukana. Jos vokaalit ovat vahvassa roolissa, englannin kieli toimii parhaiten koska mahdollinen biisin sanoma välittyy silloin kaikille. Ei silti ole mahdoton ajatus etteikö kieli voisi olla jotain muutakin.

Mikä inspiroi teitä musiikillisesti?

- Bileet, ihmiset, musiikki itsessään, kauniit asiat...

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

- Tietenkin upealta! Palkinnolta tehdystä työstä-

YleX:n Kellarin kautta demoasteella olevat bändit ja artistit voivat saada musiikkiansa radioon. Lue ohjeet ja lähetä oma kappaleesi - tästä aukeaa tie tähtiin – tai vähintäänkin radioaalloille asti!

Lähteet: YleX