Hyppää pääsisältöön

Kolumni: Seksi meni pois muodista

Etusivun toimittaja Iida Rauhalammi pohtii keinoja seksin pelastamiseksi.

Iida kolumni

Suomalaiset harrastavat vähemmän seksiä kuin koskaan. Suomalaisen FINSEX-tutkimuksen mukaan halun puute on lisääntynyt erityisesti naisilla 2000-luvulla merkittävästi. Eivätkä suomalaiset ole ainoita. Japanilaisista nuorista naisista 45 prosenttia ei ole kiinnostunut lainkaan seksisuhteista. Ihmiset ympäri maailmaa keksivät heittämällä parempaa tekemistä kuin seksitouhut.

Miksi?

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtajan Heli Vaarasen mukaan syitä haluttomuuteen on monia. Yksi syy on lama. Kun ihminen murehtii ja stressaa, on vaikea heittäytyä villiksi sängyssäkään. Toinen syy haluttomuuteen on pitkälle kehittynyt viihde: esimerkiksi tietokoneella pelaaminen on helpompi ja nopeampi tapa nollata ajatukset.

Toisaalta suorituskeskeiseen ja tappotahtiseen työkulttuuriin on vaikea liittää rauhoittumista ja aitoa läsnäoloa vaativaa seksielämää. Seksi pakottaa pysähtymään, ja se on yllättävän vaikeaa. Hälyttävin syy haluttomuuteen löytyy kuitenkin mielestäni varsin pinnallisista asioista. Vaarasen mukaan ihmiset ottavat seksin harrastamisesta ja ulkonäöstä aivan liikaa paineita.

Hyvät ihmiset, seksi on pelastettava ennen kuin on liian myöhäistä.

Seksi vaatii selkeästi uutta brändäystä. Koska olemme tottuneet jakamaan kaiken julkisesti kuvin ja päivityksin, seksi täytyy saada vahvemmin someen. Instagramissa #aftersex ja #aftersexhair ovat kätevä keino kertoa seksielämästä. Harmi vain, että nämäkin hashtagit aiheuttavat paineita. Kyllähän hyvännäköisten ihmisten on helppo hymyillä orgasmihuuruissaan.

Vaaranen sanoo, että monet naiset kokevat suoranaista alemmuutta, koska he eivät näytä alusvaatemalleilta. Koska seksiä tihkuva kuvasto on täynnä hyvännäköisiä ihmisiä, kuvittelemme seksin ja hyvännäköisyyden liittyvän jollain tavoin yhteen. Nyt tarkkana: ne eivät liity yhteen. Erään tutkimuksen mukaan ylipainoisilla on jopa vilkkaampaa seksielämää kuin laiheliineilla.

"Ihana päivä! Veneilyä auringossa, hyvä leffa ja suihinottoa oman kullan kanssa". Olisiko tässä tulevaisuuden Facebook-päivitys? Aidon seksin ja somen yhdistämisen ristiriita on siinä, että sosiaalisessa mediassa jakamamme elämä vaikuttaa täydellisen kauniilta, mutta seksi ei ole aina kaunista. Vai miksei kukaan jakanut hikisiä lakanoita tai käytettyjä kondomeita arkikuvahaasteessa?

Me olemme sosiaalisen median takia unohtaneet, että todellisessa elämässä suuri osa asioista on rumaa. Myönnetään se nyt yhdessä: seksiä harrastava ihminen on vähän nolon näköinen ja koko touhu on hieman epämääräistä. Mutta mitä väliä?

Vaadin, että kaikille kerrotaan jo koulussa, että seksi vähentää stressiä ja on kivempaa kuin tietokoneella pelaaminen. Vaadin myös, että kaikille kerrotaan seksin olevan usein hassun näköistä ähkimistä. Vaadin, että erityisesti kaikille nuorille naisille kerrotaan tutkimuksista, joiden mukaan mies kiihottuu eniten naisesta, joka haluaa häntä – ei naisesta, joka näyttää bikinimallilta. Uskon tämän toimivan kaikenlaisissa sukupuolikombinaatioissa. Estoistaan vapautunut ihminen on seksikäs.

Nyt kun seksi somessa on pelastettu, voimme keskittyä hyviin uutisiin, jotka jätin alussa kertomatta. Heli Vaaranen kertoo taantuman vaikuttavan seksiin myös positiivisesti: kun ihmiset ovat köyhiä, he viettävät enemmän aikaa kotona ja harrastavat seksiä. Kaikki toivo ei ole menetetty. Tähän päälle vielä arkiseksihaaste Facebookkiin ja Instagramiin, niin suomalaisten seksielämä on pelastettu.

Ps. Esileikiksi suosittelen katsomaan Vicen nerokkaita videoita ihmisistä, jotka ovat juuri harrastaneet seksiä.