Hyppää pääsisältöön

Kokeilu toteutumassa: Itseajavat autot kurvailevat pian brittiteillä

Itseajavat autot ilmestyvät Britannian katukuvaan aikaisintaan vuoden 2015 tammikuussa. Kokeiluun osallistuu kolme kaupunkia.

Varhainen prototyyppi Googlen itseajavasta autosta. Kuvan auto ei liity Ison-Britannian kokeiluun. // Kuva: Google

BBC kertoo, että Iso-Britannia on liittymässä pian niiden maiden joukkoon, jotka sallivat itseajavat autot teillään. Britannian hallinto on alustavasti myöntänyt koeluvat, jotka sallisivat itseajavien autojen käytön kolmessa kaupungissa aikaisintaan vuoden 2015 tammikuusta lähtien.

Kokeilua ennen on ratkaistava vielä muun muassa vastuukysymykset eli se, kuka on vastuussa, jos autot joutuvat onnettomuuksiin.

Ison-Britannian valtiovarainministeriö on luvannut kymmenen miljoonan punnan palkkion kokeiluun mukaan hakeville kaupungeille.

Itseajavien autojen testaamisen eturintamassa ovat olleet yhdysvaltalaisosavaltiot Kalifornia, Nevada ja Florida. Esimerkiksi Kuskittomat autot ovat nyt laillisia Kalifornian teilläkerrotaan ajaneen yhteensä lähes 500 000 kilometriä julkisilla teillä.

Myös Ruotsissa, Göteborgissa, on myönnetty Volvolle lupa testata tuhatta itseajavaa autoa liikenteessä. Kokeilun suunnitellaan alkavan vuonna 2017.

Katso video itseajavasta autosta BBC:n sivuilta.

Lue myös:

Älytie pelastaa henkiä ja ratkaisee maapallon ympäristöongelmat – katso video

Kuskittomat autot ovat nyt laillisia Kalifornian teillä

Googlen sähköauto yrittää mullistaa ajamisen: Ei rattia tai polkimia

Suomalaisasiantuntija: Autovirukset ovat arkipäivää tällä vuosikymmenellä