Hyppää pääsisältöön

Kirjamessujärjestäjä: E-kirjat kituvat verojen ja kulttuurin takia

Sähköisiä kirjoja ei myydä Suomessa montaa. Syy on kustannusalalla työskennelleen mielestä verotuksessa ja kulttuurissa.

Kuvassa vasemmalla E-kirjamessujen tuottaja Virpi Kotro ja oikealla Elisa Kirjojen Essi Hurme.

E-kirjoilla ei mene kovin vahvasti Suomessa, sillä vain pari viikkoa sitten niiden myynnin kerrottiin romahtaneen. Suomen ensimmäisiä E-kirjamessuja järjestävä Virpi Kotro sanoo, että sähkökirjan kituminen johtuu hinnoista. Ne eivät menesty hänen mukaansa niin kauan kuin sähkökirjoja verotaan palveluiden arvolisäveroprosentin mukaan. Sähkökirjojen hinnasta arvonlisäveroa on 24 prosenttia ja paperisella vastaava osuus on 10 prosenttia.

Toinen syy Kotron mielestä on se, ettei Suomessa ole E-kirjakulttuuria. Kotro sanoo, että suomalaiset kustantajat tekevät yksikseen asioita, kun pitäisi tehdä iso yhteisponnistus.

- E-kirjojen kohdalla kustantamoiden pitäisi tehdä samaan tyyliin enemmän yhteistyötä kuin Loisto-pokkarien kohdalla tehtiin. Pitäisi yhdistää voimat ja tehdä isommin, Kotro sanoo YleX Etusivun haastattelussa.

Loisto-pokkarisarjassa Suomen suurimmat kustantamot tekivät yhteistyötä yhteisen yrityksen kautta ja se sai Kotron mukaan pokkarikulttuurin kukoistamaan.

Hänen mielestään tuntuu siltä, että sähkökirjoista ollaan kiinnostuneita enemmän kirja-alan ulkopuolella. Esimerkiksi E-kirjamessutkin saivat alkunsa ruohonjuuritasolta, sosiaalisessa mediassa heränneen kysynnän takia.

Suomessa on pidetty tänään 23. huhtikuuta ensimmäistä kertaa ikinä sähköisten kirjojen messut eli E-kirjamessut. Messut järjestettiin virtuaalisena netissä ja tapahtumia on pystynyt seuraamaan osoitteessa ekirjamessut.fi, jossa nähtiin muun muassa suoria haastatteluita.

Lähteet: YleX Etusivu