Hyppää pääsisältöön

Kirjamaailmassa paniikki - Amazonin yllätysveto tekee kustantamoista turhia

Nettitoimija marssi kutsumatta kirjakustantamojen tontille.

Otteita Amazonin sadan myydyimmän kirjan listalta // Kuva: Amazon.com

Verkon kirjakauppajätti Amazon on haastamassa perinteisen kirjakustannuksen ohittamalla tyystin suuret kustannustalot uuden Amazon Publishing -hankkeensa avulla. Tarkoituksena on pudottaa kirjailijan ja lukijakunnan väliltä pois yksi palanen - eli kustantaja.

Amazon on alkanut jo houkutella myyntimenestyksiä kirjoittaneita kirjailijoita suoraan omaan talliinsa ja kustannusfirmat eivät ole tästä innoissaan. Nettijätti ilmoitti viime viikolla ostaneensa suoraan Hollywood-ohjaaja Penny Marshalilta julkaisuoikeudet tämän elämänkertaan. The New York Times -sanomalehden mukaan verkkosivusto maksoi tulevasta opuksesta 800 000 dollaria.

Sanomalehden haastattelema kirjallisuusagentti Richard Curtis jakoi proosamaailman ajatuksia tilanteesta.

- Kaikki pelkäävät Amazonia. Jos olet kirjakauppias, on Amazon kilpaillut kanssasi jo pidemmän tovin. Jos olet kirjakustantaja, heräät siihen että Amazon kilpailee sinunkin kanssasi. Ja mikäli olet kirjallisuusagentti, Amazon saattaa varastaa sinun lounaasi ja työntää sinut sivuun tarjotessaan kirjailijoille mahdollisuuden julkaista teoksia suoraan. Kyseessä on vanha strategia: hajota ja hallitse.

Tunnettuja klassikkokirjojakin julkaisevan Melville House -kustantamon perustaja Dennis Loy Johnson ei myöskään säästele sanojaan.

- Kustantajat ovat kauhuissaan, eivätkä tiedä mitä tässä pitäisi tehdä.

Amazonin johtajistossa nauretaan kirjakustantajien peloille. Nimettömänä pysyttelevä päällikkö kertoo sanomalehdelle kirjallisuusalan muuttuvan nyt ensimmäistä kertaa lähes 600 vuoteen. Viimeksi mullistusta aiheutti Gutenbergin keksimä painokone.

- Ainoat todella tärkeät ihmiset julkaisumaailmassa ovat nyt kirjailija ja lukija.

Amazon julkaisi viime kuussa myös uusimman version kirjojen lukemiseen tarkoitetusta Kindle -tabletistaan. Kindle Fire -nimellä kulkevaan lukulaitteeseen on mahdollista ladata e-kirjoja suoraan Amazonin valikoimista.

Lähteet: The New York Times