Hyppää pääsisältöön

Kesällä irti älypuhelimesta – suomalaiset ostavat lomaluureiksi vanhoja kännyköitä

Suomalaisten mediankäyttö on aktiivista myös kesällä, kun älypuhelin ja tabletti kulkevat lomalla mukana. Jotkut pitävät lomaa sosiaalisesta mediasta kännykkävieroituksen avulla.

Vanha kännykkä // Kuva: yle

Facebook ja Instagram täyttyvät jo hyvää vauhtia maisemakuvista, kesäkukista ja varpaista rannalla. Hölmömpikin huomaa, että kesälomakausi on alkanut.

– Ihmiset eivät ole näiden kuvien suhteen kovin kekseliäitä. Muut ohittavat ne aika nopeasti. Somessa osallistutaan paljon myös erilaisiin kuvahaasteisiin, kun lomalla on aikaa, toteaa somekouluttaja ja mediatuottaja Jere Rinne Otavan opistosta.

Sosiaalinen media liittyy yhä tiiviimmin suomalaisten lomailuun, kun älypuhelimet ja tabletit kulkevat mukana mökillä ja matkoilla. Etenkin Facebookia käytetään Suomessa todella paljon mobiilisti. Twitter sen sijaan pysyy edelleen marginaali-ilmiönä.

– Kun ihmiset avaavat lomallaan kännykän, he klikkaavat ensimmäisenä auki todennäköisesti Facebookin ja ehkä Instagramin, sen jälkeen jonkin uutispalvelun. Entistä useampi saa uutisetkin Facebookin kautta, arvioi Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan sosiaalisen median tuottaja Antti Hirvonen.

Tiiviin someilun rinnalla nousee esiin myös somettomuusilmiö. Jotkut eivät halua olla sosiaalisen median kanssa missään tekemisissä kesälomallaan. Etenkin työnsä puolesta somessa liikkuvat pitävät tietoista paastoa.

– Tiedän ihmisiä, jotka ostavat itselleen kesäksi 30 euron kännykän etteivät pääse nettiin. He tuntevat itsensä niin hyvin, että tekevät tällaisia tietoisia ratkaisuja, kertoo somekouluttaja ja mediatuottaja Rinne.

Mukana kulkevalla sosiaalisella medialla onkin vaaransa, etenkin jos näkemykset lomanviettotavoista eroavat perheen sisällä.

– Väline voi tulla lasten ja vanhempien väliin, kun kaikki pitää kuvata ja julkaista. Silloin ei olla niin läsnä siinä tilanteessa.

Lue lisää Yle Uutisten artikkelista.

Lähteet: Yle Uutiset