Hyppää pääsisältöön

Käytätkö kännykkää kävellessä? Saatat vaarantaa liikenteen

Matkapuhelimen käyttö kävellessä tai pyöräillessä on turvallisuusriski liikenteessä. Erityisen vaarallista se on lapsille, joiden havainnointikyky ja liikenteen arviointitaito ei ole vielä täysin kehittynyt. 

Kännykän räpläämistä liikenteessä // Kuva: YLE / kuvakaappaus

Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen on huolissaan yleistyvästä ilmiöstä nimeltä distracted walking. Se tarkoittaa kännykän käyttöä kävellessä, joko tekstiviestittämistä, puhelimeen puhumista tai sähköpostin, pikaviestien tai sosiaalisen median sovellusten käyttöä.

- Suomessa ei ole ilmiön laajuutta tutkittu, mutta Ruotsissa on tarkkailtu lapsia, miten he kävelevät tien yli. Siellä 40 prosenttia alle 16-vuotiaista tekstaa tai vastaa puhelimeen mennessään kadun yli. Joka viides alle 16-vuotias pyöräilijä puolestaan vastaa puhelimeen ja pyöräilee samalla kadun yli, Jääskeläinen kertoo Yle Uutisille.

Myös Lontoossa asiaan on havahduttu.

- Lontoossa on laitettu pylväisiin pehmusteita, kun ihmiset törmäilevät niihin. Ihmiset putoavat jopa silloilta tuijottaessaan kännykkäänsä. Kännykän käytöstä aiheutuneiden onnettomuuksien määrä on moninkertaistunut, vaikka jalankulkijoiden onnettomuuksien määrä kokonaisuudessaan on laskenut, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläisen mukaan myös musiikin kuuntelu luurit päässä liikenteessä lisää onnettomuusriskiä.

-Takaa tuleva pyöräilijä tai mopo saattaa jäädä kuulematta. Se on merkittävä tekijä, kun yksi aisti otetaan kokonaan pois käytöstä. Lasten ei kannata koulumatkalla kuunnella ollenkaan musiikkia.

Lue myös:

Mies horjui kaksipyöräisellään – Norjassa ensimmäinen Segway-rattijuopumusepäily

Bemari-kuskit kolaroivat usein - Automerkki kertoo ihmisestä lähes kaiken

Lähteet: Yle Uutiset