Hyppää pääsisältöön

Kansainvälinen YouTube-tähti esittelee Suomea kymmenille miljoonille

Matt Hardingin ”Where The Hell Is Matt?” -videota on katsottu YouTubesta yli 38 miljoonaa kertaa. Jatko-osassa seikkaillaan myös Helsingissä.

Matt Harding // Kuva: wherethehellismatt.com

Amerikkalainen Matt Harding tunnetaan YouTube-videostaan, jossa mies tanssii höpsöä tanssiaan 42 eri maassa, kunkin valtion kansalaisten kanssa. Maailmanseikkailua on katsottu videopalvelusta jo yli 38 miljoonaa kertaa ja mm. TIME-lehti nimesi sen ilmestyttyään vuoden parhaaksi viraalivideoksi. Nyt hittivideo on saamassa jatkoa ja mukana on tällä kertaa myös Suomi.

Helsingissä jatko-osaa kuvaava Harding oli onnistunut houkuttelemaan sateisena maanantainakin Sibelius-monumentille noin 200 fania tanssimaan kanssaan. Tihkusateessa ihmismassan keskellä jorannut videotähti antoi kuvausten jälkeen YleX:lle yksinoikeudella haastattelun.

- No sää ei ollut tänään mikään huippu, mutta otimme siitä kaiken irti. Oikein kivaa oli tässä Sibelius-monumentin edessä. En tiennyt Suomesta etukäteen muuta kuin, että kielenne on uniikki verrattuna muihin eurooppalaisiin kieliin. Ja tiesin Nokiasta ja että maa sijaitsee korkealla pohjoisessa ja kuinka täällä on kylmä suuren aikaa vuodesta.

Suomeen Hardingin saapui kotimaisten fanien pyynnöstä.

- Suureen osaan maista joihin matkaan menen siksi, että niin monet kutsuvat minut sinne. Tuhannet ihmiset Suomesta lähestyivät ja sanoivat ”Sinun on pakko tulla Helsinkiin, sinun on pakko tulla Helsinkiin!”, joten siinäpä syy siihen miksi täällä olen.

Ympäri maailmaa tanssin avulla

Kaikki alkoi vuonna 2003 kun Aasiassa ystävänsä kanssa kierrellyt Harding päätyi filmaamaan hassua tanssiaan Vietnamin kaduilla. Idea oli niin kiva, että hän jatkoi tanssahtelua kaikissa vierailemissaan paikoissa. Sittemmin Mongoliassa, Bengalin viidakoissa, Kilimanjarolla, Machu Picchulla, Galapagos saarilla, Timbuktussa ja vaikka missä tanssinut mies valitsi alkuvaiheessa videonsa kuvauspaikat ennakkoluulojen mukaan.

- Minulle oli aluksi tärkeää valita mukaan maita, joista ajatellaan että eihän sinne voi mennä tai että siellä asuvat ihmiset olisivat vihamielisiä tai että sinne matkaaminen olisi ylipäätään vaarallista. Joten suuntasin Afganistaniin ja Irakiin ja Pohjois-Koreaan. Kävin Syyriassa ja Saudi-Arabiassa ja jokaisesta maasta löysin ihmisiä joiden kanssa tanssia. Näytin, että he ovat ihan samanlaisia ihmisiä kuin muutkin.

Edellisen kuvausreissunsa ympäri maailmaa mies rahoitti sponsoreilla, mutta tällä kertaa hän on liikenteessä omilla rahoillaan, jotta säilyttää itse oikeudet videoonsa. Nyt ei siis lennellä kansainvälisten yritysten rahoilla, vaan 4-5 kuukautta vuodesta reissaava mies on pistänyt edellisten tuotosten tuottamat rahat uusiokäyttöön. Hardingjn mukaan hän onkin jo oppinut edullisen matkustamisen salat, joten maailman ympäri lentely onkin edullisempaa kuin mitä ihmiset uskovat.

Jatkuva reissaaminen vaatii apuvoimia

Ihan yksin viraalitähti ei kaikkea kuitenkaan tee. Apunaan hänellä on pieni tuotantotiimi, johon lukeutuu lennoista ja hotelleista vastaava assistentti, nettisivuja pyörittävä henkilö ja tanssinopettajakin! Kotona Yhdysvalloissa odottava vaimokin on valjastettu miehen reissuprojektiin. Kuvauspaikka Helsingistä valittiin paikallisten fanien avustuksella.

- Kun päätän mennä johonkin maahan tai kaupunkiin, otan yhteyttä paikallisiin ja kyselen vähän, että mitkä paikat eivät olisi niitä suurimpia kliseitä, vaan sellaisia jotka ovat sidoksissa kaupungin henkeen. Ideana on, että kuka tahansa joka katsoo videota voi todeta kuinka ”tuo on aivan varmasti Helsingistä, eikä voisi olla mistään muualta”.

Maailman matkaaja ei kauaa vierailemissaan paikoissa kerkeä olemaan. Suomessa vierähtää kaksi päivää, mutta jo huomenna tie vie Venäjälle. Lauantaina kun olisi tarkoitus tanssia Pietarin Palatsiaukiolla.

Katso tanssivideo täältä.

Lähteet: YleX