Hyppää pääsisältöön

Jannika B lopetti fanien tapaamisen klubikeikoilla seksuaalisen ahdistelun vuoksi

Jannika B lopetti kokonaan fanien tapaamisen klubikeikoilla seksuaalisen ahdistelun vuoksi.

Jannika B YleX:n Viikon albumi -haastattelussa // Kuva: Timo "Timppa" Launonen

Viime vuonna esikoislevynsä julkaissut Jannika B kävi aluksi mielellään tapaamassa faneja keikkojen yhteydessä. Nimmareiden antaminen ja yhteiskuvien ottaminen loppui sen jälkeen, kun moni yritti kosketella laulajaa ilman lupaa.

- Varsinkin kun ihmiset ovat humalassa, he eivät ymmärrä missä on se raja, mitä voi artistille tehdä, kun hänet kohtaa, Jannika B sanoo.

Erityisen ahdistavaksi hän kokee humalaiset miehet. Alkoholi hämärtää monen arviointikyvyn siitä, mitä laulajalle saa tehdä ja sanoa.

- Monet ajattelevat, että artisti on julkista riistaa. Tullaan puristelemaan pyllyä ja pussailemaan lupaa kysymättä. Ja vaikka kysyttäisiinkin lupaa, niin olisihan se aika kohtuutonta, että pitäisi alkaa faneja pussailemaan suulle, Jannika B sanoo.

Nuoria faneja Jannika B tapaa mielellään vieläkin, mutta miettii nykyään tarkemmin millaisiin tilaisuuksiin osallistuu. Klubikeikoilla hän ei anna enää nimikirjoituksia, ellei lähellä ole järjestyksenvalvojaa tai esimerkiksi suojaavaa metalliaitaa.

- Toistaiseksi olen kokenut turvallisemmaksi pysyä takahuoneessa.

Julkkikselle on helppo avautua

Jannika B osallistui viime vuonna THL:n vetämään Mun kroppa. Mä päätän -kampanjaan, joka toimii nuorten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan. Kampanjassa esiintymisen jälkeen laulaja on saanut paljon yhteydenottoja nuorilta, joita on ahdisteltu seksuaalisesti.

- Jollain tavalla nuorten näyttää olevan helpompi kertoa julkisuudenhenkilölle, mitä on sattunut tai käynyt. Julkkis on heille sellainen tuttu, mutta täysin tuntematon hahmo, jolle avautua.

Häirinnän ja ahdistelun uhreille Jannika B haluaa muistuttaa, että asiatonta koskettelua ei saa missään tilanteessa hyväksyä.

- Olen yrittänyt iskostaa heille päähän, että vika ei ole heissä, vaan vika on siinä henkilössä, joka on koskenut ilman lupaa. Mikään ei tee hyväksyttäväksi sitä, että kosketaan ilman lupaa. Häirinnän ei tarvitse olla isoa, että se on tuomittavaa. Pelkästään kouriminenkin on ahdistelua.