Hyppää pääsisältöön

Jalkapallotohtori: Kansainvälinen jalkapalloliitto tekee kyseenalaisia sopimuksia

Väitöskirjan jalkapallon MM-kilpailujen järjestämisestä kirjoittanut tutkija Sami Kolamo kehottaa urheilutoimittajia harjoittamaan tutkivaa journalismia FIFA:n toimien selvittämiseksi.

Jalkapallo. // Kuva: Yle Kuvapalvelu

Vuoden 2014 jalkapallon MM-kilpailut järjestettiin Brasiliassa. Ennen kisoja maassa järjestettiin useita protesteja, joissa arvosteltiin kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n sekä Brasilian hallituksen päätöksiä tuoda kisat keskelle köyhyyttä. Kisastadionien ja puitteiden rakentaminen kisojen vaatimalle tasolle maksoi miljardeja euroja, joita ei siis käytetty esimerkiksi koulutuksen tai terveydenhuollon parantamiseen.

Jalkapallotohtori Sami Kolamo todisti vastaavaa ilmiötä Etelä-Afrikan MM-kilpailuissa vuonna 2010. Hän kirjoitti FIFA:n vallankäytöstä väitöskirjan nimeltään FIFAn valtapeli. Kolamon mukaan FIFA käyttää valtaa kahdella tavalla: suostuttelevasti ja pakottavasti.

- Ne ovat samanaikaisia vallankäytön muotoja. Suostutteleminen viittaa näkyvään pintajulkisuuteen eli karnevaalimeininkiin, jota tapahtumapaikoilla on. Sen avulla luodaan myönteistä mediajulkisuutta, Kolamo kertoo YleX:lle.

Myönteisellä mediajulkisuudella voi Kolamon mukaan kääntää huomion pois FIFA:n pakottavasta vallankäytöstä.

- Pakottava valta viittaa FIFA:n ja paikallisen kisaorganisaation tekemiin sopimuksiin, jotka määräävät voimakkaasti sen, mitä tapahtumapaikalla saa näkyä. Sopimuksilla suojellaan FIFA:n ja sen yhteistyökumppanien mediajulkisuuskuvaa, Kolamo kertoo.

Sopimukset eivät ole avoimia. Pahimmillaan suljetut sopimukset ovat epädemokraattisia ja sellaisia, joilla haetaan hyötyjä sekä FIFA:lle että esimerkiksi paikalliselle eliitille, rakennusfirmoille ja turvallisuusyhtiöille. Kyse on Kolamon mukaan miljardiluokan bisneksestä.

Vuoden 2018 jalkapallon MM-kilpailut järjestetään Venäjällä ja vuoden 2022 Quatarissa.

- Kehittyvät nousevat teollisuusmaat brändäävät itseään megatapahtumien avulla ja FIFA:n on hyvä kytkeä itsensä siihen mukaan, Kolamo sanoo.

Kolamo nostaa esiin myös urheilutoimittajien roolin. Vuoden 2010 Etelä-Afrikan kisoista suomalaistoimittajat nostivat epäkohtia esiin teksteissään, mutta eivät tehneet kattavaa syväanalyysiä.

- Urheilutoimittajat ovat osa tätä koneistoa. Jos urheilutoimittajat alkavat kirjoittaa hirveän aggressiivisesti urheilijoista tai urheilupäättäjistä, he eivät enää saa haastatteluja heiltä. Tämä viittaa siihen, että urheilutoimitukseen tulisi palkata erikseen tutkivia journalisteja.

Lue myös:

Katso MM-finaalin parhaat meemit

Internet lisää Brasilian tuskaa − katso murskaavimmat meemit

Päiväkodin johtaja: MM-futaajat ovat kuin tarhan lapset

Lähteet: YleX Etusivu