Hyppää pääsisältöön

Istumisen tappavuutta ei voi kompensoida ylimääräisellä liikunnalla

YleX Etusivun vieras Tommi Vasankari UKK-instituutista kertoo, että liikaistuminen voi tappaa, eikä sitä voi kompensoida pelkästään työ- tai koulupäivän jälkeisellä ylimääräisellä liikunnalla.

Liikaistuminen voi olla hengenvaarallista // Kuva: EPA / Hana Kalvachova

Lääkärilehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan, suomalaiset istuvat hereillä ollessaan keskimäärin 9 tuntia, joka on liikaa. Aiemmassa selvityksessä suomalaiset kertoivat istuvansa noin 7 tuntia.

Suomalaisten istuminen ei välttämättä ole silti lisääntynyt, sillä aiemmin istuallaan olemista selvitettiin kyselytutkimuksella, jolloin osanottajat todennäköisesti väheksyivät siihen käyttämäänsä aikaa. Nyt istumisen ja makoilun määrää on selvitetty kiihtyvyysmittarilla, joka laskee liikkumisen ja paikallaan olon määrän.

UKK-instituutin Tommi Vasankari kertoo YleX Etusivulle, että länsimaisessa kulttuurissa istumista on hyvin vaikea välttää.

– Istuminen alkaa oikeastaan heti ihmisen herättyä: aamupala nautitaan istualtaan, jonka jälkeen matkustetaan töihin tai kouluun istuma-asennossa. Useat harrastuksetkin tapahtuvat nykyään istualtaan, kuten pelaaminen, lukeminen ja television katselu, Vasankari sanoo.

Liiallista istumista ja makoilua ei ikävä kyllä voi edes kompensoida esimerkiksi liikkumalla työ- tai koulupäivän jälkeen, liikuntasuositusten ylittävällä määrällä.

Istuminen on moderni riskitekijä

Tutkijat ovat pitkään uskoneet, että liikkuminen suositusten mukaan torjuu liiallisen istumisen riskejä, mutta jossain vaiheessa on havaittu, että istuminen on itsenäinen riskitekijä.

– Aina kun puhutaan kuolleisuudesta, niin puhutaan useista riskitekijöistä ja hoidoista eri sairauksiin. Meillä on riskitekijöitä, kuten esimerkiksi kolesteroli, jonka hoitamisessa on edetty pitkälle, mutta istuminen on moderni juttu, jonka ehkäisemisessä on haasteita. Liiallinen istuminen on havaittu vasta lähivuosina vaaralliseksi, Vasankari kertoo.

Eliniän odote on kasvanut viime vuosikymmeninä ja lääketiede on edennyt huimin harppauksin, mutta istuminen on moderni riskitekijä, johon pitäisi keksiä ratkaisu. Mutta mikä istumisesta tekee tappavan?

– Väestötutkimuksista selviää, että liikaistumisen osatekijänä ovat ihan perinteiset kuolemaa aiheuttavat kansansairaudet, kuten sydän- ja verenkiertosairaudet sekä ylipaino. Liiallinen istuminen heijastuu vahvasti myös tällaisiin, Vasankari sanoo.

Vasankari myöntää itsekin istuvansa aivan liikaa.

– Arkisin pyrin vähentämään töissä tapahtuvaa istumista pienillä keinoilla: tulostan asiakirjoja kauempana olevaan printteriin, haen lounaan etäämpää ja ehdotan "kävelykokouksia", Vasankari kertoo.

Lähteet: YleX Etusivu, Lääkärilehti