Hyppää pääsisältöön

Indie-levy-yhtiöt sinnittelevät pienilläkin budjeteilla

Nykyään studioon mennään tekemään töitä, eikä tuhlaamaan levy-yhtiöiden rahaa ja aikaa.

Mokoma @ Ilosaarirock 2010 // Kuva: YleX / Tomi Mikola

Yle uutisoi alkuviikolla, kuinka musiikin tuotantoon käytettävä rahamäärä on pienentynyt rajusti vähentyneen äänitemyynnin takia. Tämä näkyy erityisesti suurissa levy-yhtiöissä. Warner Musicin toimitusjohtaja Niko Nordström kertoo, että levytysbudjetteja on jouduttu karsimaan huomattavasti.

- Aiemmin yhden albumin tekoon saatettiin käyttää jopa 50 000 euroa. Nyt rahamäärä on 15 000 - 30 000 euroa, hän toteaa.

Pienissä levy-yhtiöissä äänitemyynnin lasku näkyy myös, mutta ei niin huomattavasti, kuin isoissa. XO Recordsille 15 000 - 30 000 euroa on iso raha.

- Indiepuolella tehdään kaikkea 3 000-20 000 euron budjetin välillä, riippuen projektista. Meillä on niin sanottuja läppäriartisteja, joiden budjetit ovat hyvin pieniä, koska he eivät tarvitse esimerkiksi studiota ollenkaan, kertoo Exogenic Music Groupin tuotantopäällikkö Jouni Tamminen.

Sakara Recordsin perustajiin kuuluvan Marko Annalan mukaan 50 000 euron budjetissa on ilmaa. Vaikka budjetit ovat pienentyneet, ei hänen mukaansa levyt kuitenkaan ole huonontuneet. Mokoman laulaja muistaa, minkälaista oli levyttää isolle levy-yhtiölle, ennen kun he perustivat Mokomalle oman levy-yhtiön.

- Ennen joku aina kertoi meille, että kuka ottaa kuvat ja kuka tulee lyömään jätkille puuteria naamaan videon kuvauksissa. Me oltiin vaan, että selvä homma, eikä sitä tajunnut sillon, että jokaiselle maksetaan erikseen. Nyt tiedostaa sen, että voi ihan itse sipaista puuteria naamaan, Annala kertoo.

Vähentynyt äänitemyynti ei näy merkittävästi Mokoman jäsenten perustamassa Sakara Recordsissa. Levy-yhtiö on joutunut kuitenkin nipistämään kuluista niin, että ne eivät vaikuta suoraan musiikin laatuun. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi majoitukseen ja valokuviin liittyvät menot.

Raha ei takaa laatua

Tamminen ei usko, että yhtiön julkaisemasta Palefacen Helsinki - Shangri-La -albumista oltaisiin saatu yhtään sen parempi, jos budjettiin olisi saatu 10 000 euroa lisää.

- En jaksa uskoa, että jos oltaisiin satsattu 10 000 eurolla lisää, niin oltaisiin käyty äänittämässä joku biisi vaikka ruotsalaisessa studiossa, että saataisiin siitä parempi, Tamminen pohtii.

Sakara Recordsin Marko Annalan mukaan bändit ovat nykyään liikkeellä pro-asenteella ja ovat valmiita tekemään ahkerasti töitä.

- Kukaan ei enää voisi ajatellakkaan, että levy-yhtiö tarjoaisi sellaiset olosuhteet, että voisi pitää jätkien kanssa kivaa ja hengailla studiossa. Asenneilmapiiri on muuttunut ammattimaisemmaksi.

Rahalla ei Exogenic Music Groupin tuotantopäällikkö Jouni Tammisen mukaan saa hyvää materiaalia, jos artisti ei pysty sitä muuten tuottamaan. Sakaran Marko Annala on samaa mieltä.

- Vaikka nykyään on digitaalitekniikkaa ja vaikka mitä, ei paskasta sillä saa konvehteja, Annala kuittaa.

Lähteet: Yle